Filip Hammar

Filip och Fredriks konstkupp – kör blå jättepenis till Horace Engdahls lägenhet

Av: 

Mathilde Albinsson

Jakob Meijer

NÖJE

Snart är den blå jättepenisen på Kungsholmen ett minne blott.

Det har fått Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att reagera – som tog med sig konstverket på busstur i Stockholm.

– Att slå ett slag för den fria konsten, det kommer jag göra ända in i döden, säger Filip Hammar till Nöjesbladet.

I kväll tog Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ställning för den fria konsten i ”Breaking news” – med hjälp av en blå jättepenis.

– Vi märker att det i Sverige finns någon slags trend av puritanism som har seglat upp på den politiska himlen. Det pågår ofta en debatt om offentlig konst. Känslan är väl att det finns en viss falang som inte sällan opererar på den högra sidan av den politiska kartan som har en åsikt om detta, säger Filip Hammar och nämner bland annat Liv Strömquists målningar av menstruerande kvinnor i Slussens tunnelbanestation i Stockholm.

– En inskränkning av konsten känns lite grann som en ”slippery slope”. Vad händer om vi ska börja bedöma vad som är lämpligt, frågar sig Filip vidare.

Konstkuppen utgår från den senaste tidens snackis. En flera meter hög, blå och erigerad penis har sedan den 11 april prytt Kronobergsväggen på Kungsholmen i Stockholm.

Konstverket tas bort

Konstnären Carolina Falkholt hoppades att målningen skulle bidra till samtal om sexualitet, kropp och frihet. Tanken var att konstverket skulle få vara kvar på väggen i ett halvårs tid.

Men den blå jättepenisen väckte stor uppståndelse. Dagen efter att den avtäckts, lät fastighetsägaren Atrium Ljungberg meddela i ett pressmeddelande att konstverket bara får sitta uppe i en vecka.

Det har fått Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att reagera. På tisdagen tog duon därför med sig den omtalade penisen på en busstur i Stockholm.

Tillsammans med Regina Lund luftades en kopia av konstverket på stan under kvällen, med hållplatser som Stureplan, Elite hotell och Horace Engdahls lägenhet.

– Vi har gjort en stor vepa av den här i en humoranda, så att så många människor som möjligt får chansen att se det här konstverket.

Filip Hammar: ”Ända in i döden”

Bussturen dokumenterades och blev ett inslag i kvällens program av ”Breaking news med Filip och Fredrik”.

Vad tror du ni kommer få för reaktioner?

– Det har jag ingen aning om. Då får väl folk reagera. Jag tycker att ”Breaking news” i de här sammanhangen verkligen kan vara en frisk fläkt i ett slumrande puritanismland, säger Filip och fortsätter:

– Att slå ett slag för den fria konsten, det kommer jag göra ända in i döden.

”Breaking news” sänds måndagar till torsdagar klockan 22.00 på Kanal 5.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Filip Hammar

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar programledarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filip Hammar

Fredrik Wikingsson

Carolina Falkholt