Mejla

Jens Peterson

Akta er för bananer, säger Christian Bale

NÖJE

Jens Peterson får kostråd på Berlins filmfestival

BERLIN. Film hela dagarna. Många härliga bioupplevelser.

Men det kräver sin planering. Festivalbevakning handlar om köande och tålamod. En currywurst i farten och kostråd från Christian Bale.

Currywurst.
Currywurst.

Man kan se filmer nästan dygnet runt på en festival. Från 08.30 eller 9 på morgonen och de sista visningarna slutar ­efter midnatt.

Men det är inte bara att gå till biograferna och se filmerna.

Många vill kolla på samma saker, och det gäller att vara ute i god tid. På alla filmer måste man vara minst en halvtimme i förväg, och i vissa fall en timme tidig för att vara säker på en plats.

2 800 journalister är ackrediterade till årets festival. I den stora fina biografen Berlinale palats finns hela 1 400 platser. Många filmer visas i betydligt mindre ­salonger.
 

Jag kom över en timme i förväg till ”Fifty shades of Grey”, och kom in. Precis. Trängsel och kaos. Den biografen rymde 350 åskådare, och blev snabbt full. Sedan satt vi och småskrattade åt en del töntiga scener i denna variant av Skönheten och Odjuret.

Mat får man ta med sig och lär sig hitta det som kan ätas stående eller gående. Försöka att inte spilla currysås på omgivningen.

Dessvärre är inte alla filmer värda all väntan. Några stora namn har kommit till Berlin med besvikelser. Werner Herzogs ”Queen of the desert” med Nicole Kidman är inte bra. Terrence Malicks ”Knight of cups” vill vara poetisk och vis men känns banal och ytlig. Wim Wenders ”Every thing will be fine” har några stora stunder, men är sövande. Öppningsfilmen ”Nobody wants the night” var pretentiös och ointressant.

Den bästa film jag hunnit se av de i tävlingen är ”45 years”, med de utmärkta Charlotte Rampling och Tom Courtenay som firar bröllopsdag.
 

Fast man hinner inte se allt. Kanske vinnarfilmen visades när jag satt i ett hotellrum och pratade med Christian Bale. Som bland annat berättade att man inte ska äta för många bananer. Han hade nämnt för en läkare att han åt 2-3 om dagen och läkaren hade skakat på huvudet och sagt att det kunde vara skadligt.

För mycket kalium kan göra en galen. Och jag som trodde vitaminer och mineraler skulle pigga upp festival­kosten.

Säkrast att hålla sig till schinkenkrustenbraten och currywurst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Peterson