”Pewdiepie” hotades till livet

Han gick igenom en hatstorm för att nå sin dröm.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg mordhotades och förtalades under sin väg mot att bli kung på Youtube.

– Jag trodde att jag var redo men så mycket hat var överväldigande, säger han i ”Sommar i P1”.

Ta Sveriges befolkningsmängd.

Multiplicera med tre.

Så många prenumererar på Felix ”Pewdiepie” Kjellbergs, 24, Youtubekanal.

Göteborgaren tjänar miljonbelopp på att kommentera sitt dataspelande. I sitt sommarprat på lördagen hyllade han de 29,5 miljoner som följer honom på videosajten.

Men han berättade även om hatet han tvingats utstå. När följarantalet började stiga räknade Felix Kjellberg med att det skulle väcka starka reaktioner, berättar han i ”Sommar i P1”.

– När näthatet kom så kom allt på en gång. Det var som en av- och påknapp. Tidigare fanns bara jag och mina fans och vi levde i en perfekt värld. Nu fanns det både mina fans och folk som inte tyckte om det jag gjorde, säger han.

Mordhotades på nätet

Trots att han förväntat sig att utstå hårda ord kunde han inte drömma om vilken nivå det skulle resultera i.

– Jag trodde att jag var redo men så mycket hat man kan få för att göra klipp för att underhålla på internet var överväldigande. Mordhot, adressutlämning, falska artiklar om att jag misshandlat min flickvän... allt illa man kan säga om någon har jag hört flera gånger om. Näthat är tyvärr ett faktum om man gör sig publik på internet, säger han.

Men ”Pewdiepie” lät inte hatarna hindra honom från att uppnå sin dröm: att bli störst på Youtube.

Blivit mångmiljonär

Som Nöjesbladet tidigare har rapporterat tjänar han multum på sin Youtubekanal. Förra året gjorde hans bolag en vinst på nästan 24 miljoner kronor.

Enligt Felix Kjellberg är det främst hårt arbete – men också tur och tajmning – som tagit honom till toppen. Han berättar att själva spelandet upptar ungefär fem procent av arbetstiden. Resten består bland annat av att sköta sociala medier, svara på mejl, redigera och planera.

– Youtube är i mina tankar 24 timmar om dygnet. Jag har inte haft en ledig dag på fyra år sedan jag började. Vissa dagar kan ta 18 timmar, andra närmare hälften. Jag gör nämligen precis allt jobb själv, säger han.

Publisert: