De är Måns konkurrenter i Wien

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Måns Zelmerlöw.

Sverige, vi har ett resultat. Måns Zelmerlöw får resa till Wien i maj för att tävla i Eurovision Song Contest. Nu står 39 internationella bidrag mellan honom och segern. Vilka är de?

Majoriteten av tävlingsbidragen i Eurovision Song Contest är redan klara, och av förhandssnacket att döma ligger den italienska operapoptrion Il Volo bra till för att kamma hem segern och ta tävlingen till Italien.

Gruppen vann den italienska uttagningen med den pampiga balladen "Grand amore", men om det blir denna låt som framförs i Wien är ännu oklart. I så fall måste den kortas ned med nästan en minut för att passa in i treminutersmallen. Il Volo har tid på sig, Italien är i vanlig ordning direktkvalificerat till finalen den 23 maj eftersom landet tillsammans med Storbritannien, Spanien, Frankrike och Tyskland utgör "the big five", som utgörs av de länder som bidrar med mest pengar till Europeiska radio- och tv-unionen.

Finsk punk

Ett annat populärt bidrag är Estlands duo Elina Born och Stig Rästa som tävlar med lågmälda poplåten "Goodbye to yesterday". Elina Born blev känd när hon kom tvåa i Estlands motsvarighet till "Idol" och musikern och producenten Stig Rästa har plockat fram flera kända band i hemlandet.

Även Finlands bidrag är något av en förhandssnackis. Grannlandet i öst skickar punkarna Pertti Kurikan Nimipäivät, en grupp funktionshindrade musiker som i bidraget "Aina mun pitää" ("Alltid måste jag") uttrycker ilska mot de många reglerna på gruppboendet där de bor.

I år debuterar intressant nog Australien i Eurovision. Det hela är en engångsgrej, en del av både tävlingens 60-årsjubileum och temat "building bridges" ("bygger broar"). Välkände "Idol"-vinnaren Guy Sebastian representerar landet.

Kaos i Tyskland

Tysklands bidrag är också omtalat, men mest på grund av det valdes ut under kaosartade former. Det var egentligen talangjaktskillen Andreas Kümmert som vann den tyska uttagningen, men när han korades till vinnare meddelade han att han i stället ville ge titeln till tvåan, Ann Sophie, eftersom han inte kände sig "lämpad att tävla".

Storbritanniens val av representant har orsakat en del ilska bland engagerade britter. I år tävlar man med duon Electro Velvet som består av Alex Larke, till vardags både lärare och frontman i kända Rolling Stones-coverbandet The Rollin' Clones, och sångerskan och skådespelerskan Bianca Nicholas. Tidningen Guardians Eurovision-skribent Stuart Heritage skräder inte orden när han sågar det egna bidraget.

"Faktum är att 'I'm still in love with you' är så dåligt att det till och med kan vara Storbritanniens genom tiderna sämsta bidrag", skriver han.

Andra kontroverser: Georgien och Malta råkar ha samma titel på sina bidrag i år, nämligen "Warrior". Det återstår att se om någon av dem kan kriga sig till segern.

Svenskar i Eurovision

Som vanligt finns det gott om svenskar även utanför den svenska delegationen i Eurovision. "Euphoria"-upphovsmännen Thomas G:son och Peter Boström har tillsammans med Tony Sánchez-Ohlsson skrivit Spaniens låt. G:son har också varit inblandad i Georgiens nummer, där svenska dansaren och koreografen Sacha Jean-Baptiste är med och sätter ihop scenshowen. Tobias Karlsson har tillsammans med Anouk skrivit Nederländernas bidrag.

Therese Lindström/TT

Publicerad: