”Atleterna blev ännu tråkigare än väntat"

NÖJE

Jan-Olov Andersson om SVT:s nya program

1 av 4 | Foto: SVT

SVT:s nya stora och påkostade lördagssatsning ”Atleterna” var inte lika trist som väntat.

Det var ÄNNU tråkigare.

Skulle nog kalla vilken Diamond League-kväll som helst med riktiga friidrottare för bättre ”underhållning”…

Vad som tål att kallas för det i tv-rutan, kan förstås diskuteras.

Traditionellt har det varit nöjesprogram med musik eller humor.

Eller pratshower och frågelekar.

Eller en kombination.

Med ”Expedition: Robinson” förändrades allt, med dokusåporna föddes något nytt. Sporttävlingar som tv-nöje fanns redan på 1970-talet. Då hette det ”Superstars”. ”Mästarnas mästare” har blåst nytt liv i genren. I båda fallen handlar det om deltagare som är välkända idrottsprofiler. Som tv-tittarna har ett förhållande till.

”Atleterna” har, från början, 24 helt okända deltagare i 20-30-årsåldern. Alla vältränade. De bor ihop på en stor herrgård, paras ihop två och två, tävlar i simning, klättring, bågskytte och framför allt olika friidrottsgrenar och varje vecka slås ett par ut. Deltagarna tycker förstås det är roligare att just en idrottslegendar som Kajsa Bergqvist peppar dem inför tävlingarna, än säg… Adam Alsing, men i stort sett vem som helst hade annars kunnat haft den rollen i programmet.

Superproffset Rickard Olsson förklarar för deltagarna och oss tittare hur allt fungerar och för handlingen framåt, men säg… Pär Lernström eller 30 andra programledare hade kunnat göra det ungefär lika bra. De korta presentationsfilmerna av några av deltagarna kändes tämligen nödtorftiga. Så blev det dags för 60 meter sprint. Klättring på vägg. Bågskytte.

Inget visade sig vara särskilt tv-mässigt, när man som tittare inte har något som helst förhållande till deltagarna. Konstpauser och stegrad bakgrundsmusik räcker inte för att skapa spänning.”Atleterna” känns bara som något för de mest fanatiska sportdårarna. Nästa vecka blir det längdhopp. Tjohoo!Vill jag se friidrott, tittar jag hellre på vilken Diamond League-sändning som helst…

I kväll ser ”Babel” i SVT 2.

(Nja) ”Brevfilmen”, SVT 1. Gamla ”Bullen”-konceptet för lite äldre, och med kändisar, var väl småroligt, men…

(Nej)… känns ändå mer som en torsdag i TV 3, än som bred lördagsunderhållning i vår största tv-kanal.

ARTIKELN HANDLAR OM