Nöje

”Jag bryr mig inte om att jag åldras”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Juliette Binoche, 50, åldersnojar i nya filmen – men inte i verkligheten

Hon må i filmen ”Moln över Sils Maria” spela en skådespelerska som är rädd för att åldras.

Men det är inget som Juliette Binoche, 50, bekymrar sig om till vardags.

– För mina barn är jag gammal. Men man är inte äldre än man känner sig, jag orkar inte bry mig hur jag åldras, varken på riktigt eller på filmduken, säger hon.

Kan tyckas lätt för henne att säga, hon som ofta inte bara beskrivs som en av sin generations bästa, utan också vackraste, skådespelerskor.

Men hennes svar om åldrandet känns äkta. Och att det är enda gångerna hon blir lite irriterad är inte för att hon inte vill prata om det, utan för att det tycks vara det enda som ett par av de kvinnliga journalisterna i vår intervjugrupp vill fråga om.

Kaotiskt privatliv

Filmen utspelas i och kring schweiziska alpbyn Sils Maria. Binoche spelar en äldre filmstjärna, Chloë Grace Moretz den unga heta Hollywoodstjärnan och Kristen Stewart är assistent åt Binoches rollfigur. Som har kaotiskt privatliv och ångest inför att åldras.

– På allvar, jag bryr mig inte om att jag åldras. Sådant är livet. Ska man lyckas som skådespelerska måste man tänka bort fåfänga och sådant. Det var underbart att vi hela tiden körde helt utan smink i Bruno Dumonts ”Camille Claudel 1915”. Och när det var dags för nakenscenen i den här filmen… jag tänkte: Jaha, är det dags för det nu, jag hade glömt bort att den var inskriven i manuset.

Vad lockade dig med att spela rollen?

– Jag gjorde ”Sommarminnen” med Olivier Assayas för några år sedan. Trivdes att jobba med honom. Jag föreslog att han borde göra en film där han grävde ned sig ordentligt i några kvinnors psyken. Två veckor senare ringde han och sa att han hade en idé. Ett och ett halvt år senare fick jag manus. Det var ju jag som hade tjatat på honom, så jag hade nog ställt upp vad jag än hade tyckt om historien.

”Blev en bästa vän”

I filmen har din rollfigur och Kristen Stewarts, som hennes assistent, ett väldigt skruvat vänskapsförhållande. Har du en liknande assistent som jobbar åt dig?

– Jag hade samma person i 16 år. Hon blev både bästa vän och en jag ibland inte stod ut med. Jag tyckte hon visste för mycket om mitt privatliv. För fyra år sedan slutade hon för att skriva ett filmmanus.

Oj, inte om en känd fransk filmstjärna, hoppas jag?

– Nej, nej. Och vi skildes åt som vänner.

Fakta

Namn: Juliette Binoche. Ålder: 50. Bor: Paris. Familj: Sonen Raphaël, 21, och dottern Hana, 15. Pappor är dykaren André Halle och skådespelaren Benoît Magimel. Hon har haft förhållanden med kända män som regissören Leos Carax och skådespelarna Daniel Day-Lewis och Olivier Martinez, men konsekvent vägrat att säga något om sitt privatliv. Karriär: Över 50 filmer, bland annat ”Varats olidliga lätthet”, ”De älskande på Pont Neuf”, ”Frihet – Den blå filmen”, ”Den engelske patienten”, ”Chocolat”, ”Dolt hot”, ”Tusen gånger godnatt”, ”Godzilla”. Oscars-vinnare för ”Den engelske patienten”. Vinnare av skådespelarpriset på världens tre största filmfestivaler i Cannes, Venedig och Berlin. Aktuell: På bio i ”Moln över Sils Maria”. På filmfestivalen i Berlin där ”Nobody wants the night” var öppningsfilm.

Juliette Binoche om …

… Quentin Tarantino:

– Jag är ju bara med i några minuter i ”Godzilla”. Tarantino sa till mig: ”Det är enda gången jag gråtit under en stor actionfilm. Jag var tvungen att ta mig av 3 D-brillorna och torka tårarna”. Det får man väl ta som en stor komplimang.

…Ingmar Bergman:

– En stor favorit. Jag älskar hans film ”Persona”. Och jag hade drömt om att få spela ”Scener ur ett äktenskap” på teatern. Tyvärr hann någon annan köpa rättigheterna innan min regissör kom till skott.

…Kristen Stewart och Chloë Grace Moretz:

– Båda har ju varit skådespelare sedan barnsben. Hade en så enormt stor erfarenhet, trots att de är så unga. De kan bli precis hur bra som helst i framtiden.

”Moln över Sils Maria” recenseras här

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Publisert: