Krossade halva ryggkotan i otäck ridolycka: ”Då blev jag jätterädd”

avMathilde Albinsson

NÖJE

Julia Longoni, som tävlar med sin pappa i ridprogrammet ”Det stora hoppet”, råkade ut för en dramatisk olycka för ett par år sedan.

Hon föll av en häst – och riskerade ett liv i rullstol.

– I landningen hörde jag hur det knakade till. Sedan kunde jag inte röra mig, berättar Julia för Nöjesbladet.

1 av 4 | Foto: TV3
Julia Longoni.

Sex tjejer ska, med hjälp av coachen Malin Baryard, lära sina pappor att tävla i klassiska ridsportgrenar i tv-programmet ”Det stora hoppet.”

Men för en av tjejerna höll passionen för hästar på att sluta i en tragedi. För sex år sedan red Julia Longoni, 23, i ridhuset, helt själv, när hon föll av hästen – och förlorade omedelbart känseln i kroppen.

– Jag skulle vara duktig och rida innan skolan. Det var min kompis häst, som jag hjälpte till att rida, som blev rädd för något utanför och började bocka och då tappade jag balansen. Jag ramlade av och i landningen hörde jag hur det knakade till. Sedan kunde jag inte röra mig, berättar Julia för Nöjesbladet.

Halva ryggkotan krossades

Hon kunde inte ta upp mobilen ur fickan och tillkalla hjälpa. Av en slump upptäckte Julias bror henne och kunde ringa efter ambulans strax efter olyckan.

– Vi bodde i en lägenhet ovanför ett ridhus då, så vi hade fönster in till ridhuset. Han såg att jag låg i ridhuset och att hästen sprang löst. Det var verkligen tur. Annars hade jag nog fått ligga där ett tag. Det var ju så tidigt på morgonen.

Väl på sjukhuset visade det sig att en halv kota i Julias ryggrad hade krossats i fallet – tur i oturen, menade läkarna.

– Hade det varit hela kotan, då hade jag förlamats, säger Julia.

Att hon skulle upp på hästryggen igen var en självklarhet. Hon ville knappt lyssna på läkarnas förmaningar om att ta det lugnt. Efter åtta månaders vila och rehabilitering var skadan läkt och Julia kunde äntligen börja rida igen.

– Men när jag red så höll jag på att ramla av igen och det enda som snurrade i huvudet då var läkarnas ord om att jag kunde hamna i rullstol om jag föll av igen. Då blev jag jätterädd, säger hon.

”Världen slogs bort under mina fötter”

Samtidigt följde Julias familj hennes resa – från den där ödesdigra dagen i ridhuset till hennes återförening med hästlivet – med oro. I ”Det stora hoppet” berättar Julias pappa, Timmy Asplund, 52, om dotterns olycka.

– Jag vart helt tom. Det var precis som att världen slogs bort under mina fötter. Jag såg framför mig bara att hon kommer bli sondmatad i resten av sitt liv, ligga där i en säng, säger han i programmet.

– När mamma och pappa tänker tillbaka på det så blir de ledsna, eftersom de minns hur det var och att de var rädda över att jag inte skulle kunna gå mer. Pappa har alltid stöttat mig och tyckt att man inte ska vara rädd för något man vill hålla på med, säger Julia till Nöjesbladet och fortsätter:

– Jag fick välja mellan att fortsätta vara rädd och sluta rida eller övervinna rädslan. Det var mycket slit och väldigt många tårar, men jag klarade det.

Övervann rädslan för hästar på Irland

Hon övervann sin rädsla för hästar under sitt första hästjobb på Irland, med hjälp av en peppande och stöttande lärare.

– Sedan fick jag ett jobb i Tyskland där jag grät nästan varje dag, för det var massa galna unghästar där. Men så är det ju så, att ju mer man rider desto bättre balans får man – och ramlar av mindre.

I dag rider hon på en högre nivå än före olyckan för sex år sedan. Rädslan för hästar är borta – och att anmäla sig till ”Det stora hoppet” fanns det aldrig något tvivel om.

– Jag tyckte bara att det skulle vara jättekul. Pappa har alltid velat lära sig rida, men aldrig haft någon häst på det sättet. Men sedan var det ett missförstånd för han trodde att det var en tävling vi skulle vara med på. Han fattade aldrig att det var ett tv-program, förrän senare. Men han tyckte det verkade jätteroligt och ville ändå göra det frivilligt, så jag har inte tvingat honom, säger hon med ett skratt.

”Det stora hoppet” visas på TV3 tisdagar 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Olycka