Gina: ’De planerade att mörda mig’

avHelena Trus

Anklagades för att svika Islam med succésketcherna

PROVOCERANDE HUMOR. En muslimsk grupp planerade döda Gina Dirawi: ”Det fanns de som anklagade mig för att svika och kränka Islam.”

Hon är känd för sina satiriska sketcher som driver med fördomar om Islam.
Därför planerade en muslimsk grupp att döda henne.
– Ett tag undvek jag folk, säger Gina Dirawi, 21.

Hon är den yngsta Melodifestivalprogramledaren någonsin. Och i lördags gjorde Gina Dirawi succé i direktsändning inför över tre miljoner tittare.

Det var knappt tre år sedan en okänd tonåring började blogga under namnet ”Ana Gina”, en tjej som alltid drömt om att leda Melodifestivalen.

Gjorde succé på You Tube

SVT fick upp ögonen för den unga talangen, och sedan dess har Gina Dirawi lett tre säsonger av humortalkshowen ”The Ana Gina show” på SVT Play och ”The fabulous life of Ana Gina”.

På You Tube har nästan 14 miljoner personer klickat på hennes klipp där hon spelar ”Discoturken”, ”Syster Khadidje” och ”Svennemorsan Bettan”.

”Släkten undrade vad jag höll på med”

I sketcherna driver hon med fördomar om Islam och Sverige. Satiriska klipp som hon har både hyllats och hatats för.

– Många muslimer fattade grejen och älskade det. Men det fanns de som anklagade mig för att svika och kränka Islam. Jag blev till och med kallad rasist och nazist för att de trodde jag var på deras sida. Släkt och vänner till familjen undrade vad fan jag höll på med, och var arga. Jag undvek folk ett tag, jag orkade inte med alla som ifrågasatte mig, säger Gina.

Grupp planerade mord

Det gick så långt att en muslimsk grupp i Sverige planerade att döda henne.

– Jag fick veta att de planerade att döda mig på grund av allt det jag håller på med. När det kom hot fick jag undvika vissa områden, men jag kan inte vara rädd för alla.

ARTIKELN HANDLAR OM