Ayo: ”Tron blev min räddning”

avNiklas Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Rapparen Ayo: Helt plötsligt stod jag nere i Saudiarabien. 3,2 miljoner muslimer på samma plats. Det var en helt otrolig känsla.

1 av 7 | Foto: FELIPE MORALES
Ayo ger sin första intervju – på 8 år.

Han var en hyllad artist, en pionjär på den svenska hiphopscenen.

En höstdag 2004 förändrades allt.

I sin första intervju på åtta år berättar rapparen Ayo nu varför han lämnade musiken bakom sig och vände blicken mot sitt inre.

Och himlen.

Foto: FELIPE MORALES
MANNEN BAKOM Producenten Stress ligger bakom Ayos nya och sista låt ”Mitt beslut”.

Det är höst 2004 när Ayo kliver upp ur Skanstulls tunnelbanestation och börjar vandra mot Södersjukhuset i Stockholm.

Bredvid honom går hans sjuåriga dotter. Hon klappar sin far på ryggen.

– Det kommer gå bra, pappa, säger hon.

Ayodele ”Ayo” Ajayi är 30 år och hans mage värker.

Bakom sig har han en karriär som en av Sveriges mest framstående rappare. En pionjär på den svenska hiphopscenen, flitigt turnerande och hyllad av fansen.

Framför sig har Ayo en spya.

Sen en till.

Gång på gång, under sin väg mot sjukhuset, tvingas Ayo stanna för att kräkas.

Det hektiska livet, turnerande runt om i Norden och hårt festande, har börjat ta ut sin rätt.

Mentalt har Ayo under en längre tid reflekterat över hur han börjat glida ifrån sin familj.

Fysiskt är han på väg att kollapsa. I perioder har han legat hemma i sin bostad, lamslagen av magsmärtor.

– Jag kraschade, gick in i en vägg. När jag slutligen gick till sjukhuset förklarade läkaren att jag led av IBS, irriterad tjocktarm, på grund av stress och allt festande. Då insåg jag att jag var tvungen att bromsa. Jag kom till ett stadie där jag var tvungen att välja. Det fanns inget mitt emellan längre, säger Ayo.

Nya låten en förklaring till fansen

Han sitter i en studio i en Stockholmsförort och tecknar med handen i takt med att han berättar sin historia.

Bredvid honom står hiphopproducenten Stress. Det är på grund av honom som Ayo gått med på att göra sin första intervju på åtta år.

När Stress nu släpper sitt producentalbum, ”Playlist”, får hiphoplyssnarna i Sverige återigen en chans att höra Ayos mörka stämma på skiva.

Låten ”Mitt beslut” är en förklaring till hans fans. Ett tre minuter och 46 sekunder långt svar på varför han lämnade musiken bakom sig.

Den fysiska kraschen var bara början.

På väg hem från sjukhuset, den där höstdagen 2004, träffade Ayo en gammal bekant på tunnelbanan. Ayo noterade att vännen var förändrad. Han hade sparat ut ett långt skägg och något över hans ögon gjorde att han ”lyste”.

– Han hade något som jag ville ha, minns Ayo.

När han frågade vännen var han var på väg blev svaret: ”Till moskén vid Medborgarplatsen, ska du följa med?”

– Jag hade kallat mig kristen tidigare men jag levde inte som kristendomen lärde. Men när vi kom in i moskén var det något som hände inom mig. Det var en så skön stämning där. Alla var tillsammans. Rik och fattig. Alla bad.

– Efter ett tag förstod jag att det var det här jag hade letat efter, för att fylla mig själv. Det var något jag ville satsa på.

Ayo beslutade omgående att ta ett steg tillbaka från musikkarriären. Målet var att tillbringa mer tid med sin familj och via sin tidigare manager erbjöds han ett jobb på Fryshusets ungdomsverksamhet Lugna gatan.

Långsamt började han må bättre.

– Lugna gatan gav mig en chans att möta människor och ungdomar utan att stå på scenen. Det gav mig styrka.

Pilgrimsresa till Mekka

Utanför jobbet tillbringade Ayo också allt mer tid åt att förkovra sig i sin nyfunna tro. Efter att ha konverterat till islam erbjöds han att följa med på en pilgrimsresa till Mekka i Saudiarabien och göra Hajj. En av religionens grundpelare.

– Jag hade slagit i botten, men börjat kämpa mig upp, fått ett jobb och börjat komma närmare den store. Jag kände att det var dags.

– Helt plötsligt stod jag nere i Saudiarabien. 3,2 miljoner muslimer på samma plats. Det är svårt att förklara, men det var en helt otrolig känsla.

”Symtomen försvann”

Resan skulle förändra Ayo på insidan. Bokstavligen.

Under vistelsen i Mekka besökte pilgrimerna Zamzam-brunnen. En helig plats, med ett vatten som sägs ha helande effekt.

– Samtidigt som jag bad för mig själv och min familj tvättade jag mig och drack av vattnet. Från den stunden har jag inte haft några symtom från magen. Ändå fram tills i dag. Det stärkte min tro.

På låten ”Mitt beslut” rappar Ayo:

”Han öppnade mitt bröst, fann en röst, en tröst ... Det var gud som skulle leda”.

Varför väljer du nu att skriva en låt om allt detta?

– Ja, ska vi gå igenom alla övertalningsförsök, säger Ayo och kastar en blicka på vännen Stress.

Båda skrattar innan Ayo fortsätter.

– Det är en chans för mig att berätta vad det egentligen var som hände. Jag lämnade ju branschen utan att säga något. Många tror att jag fortfarande lever samma liv. Och väntar på nästa platta. Så kommer det inte bli. Den här låten får vara locket på allt. This is it, som Jackson sa.

Kommer det fortfarande fram fans med frågor?

– Hela tiden. ”Kolla det är Ayo!” ”När kommer nästa platta?” Självklart är jag hedrad, men samtidigt vill jag pusha för människan Ayo. Jag är fortfarande samme kille. Det är bara det att jag lämnat allt skadligt för kroppen och börjat bygga på mig själv. Jag är 37 år i dag, och jag har aldrig mått bättre.

Vad gör du i dag?

– Jag jobbar fortfarande med Lugna gatan. Och med juniorverksamhet, vilket innebär att jag utbildar ungdomar i diverse ämnen som etik och moral. Sen är jag instruktör inom brasiliansk jujutsu. Sporten är också något som hjälp mig bygga på mitt inre.

Var det självklart att du skulle lägga ned musiken?

– Det var bara något jag var tvungen att göra, i och med att jag mådde så piss. Alkohol och festande kom oftast i sammanhanget kring musik. Därför tänkte jag att om jag klipper med musiken kommer jag inte heller festa.

”Jag är lite överbeskyddande”

Din äldsta son har börjat rappa. Hur känns det?

– Jag är nog lite överbeskyddande. Försöker förklara att det finns hål i den här branschen som han kan trampa i, men även trappor att klättra i. Jag ser mig själv i honom, faktiskt. Med den stora skillnaden att han har en pappa i bakgrunden. Det hade jag inte själv. Och det är en av de saker jag velat förändra för mina barn.

Har du fortfarande kontakt med dina gamla artistkollegor, som Petter och Ken?

– Ja, Petter har faktiskt kommit och frågat lite om ungdomsarbete och så. Ken är jag facebook-vän med. Haha! Men jag brukar oftast höra när folk inom svensk hiphop snackar om mig. Jag vet att både Ken och Petter sagt mycket bra om mig. Ken sa till exempel, för ett tag sedan, att han skulle göra allt han kunde för att ”få Ayo tillbaka till hiphopen”.

– När jag hörde det sa jag: Jag ska göra allt jag kan för att Ken ska konvertera. Haha! För att hitta sig själv lite.

Publicerad: