”Filmen är absolut ingen tortyrporr”

NÖJE

På fredag har thrillern ”1408” Sverigepremiär

Svenske regissören Mikael Håfström gör succé i Hollywood.

Hans senaste film ”1408”, med John Cusack i huvudrollen, har spelat in över en halv miljard kronor i USA.

Punkt SE träffade regissören inför premiären på hemmaplan på fredag.

Foto: ”Det är en psykologisk thriller, absolut ingen våldsfilm av typen tortyrporr som vi är så trötta på nu”, säger regissören Mikael Håfström.

Vad är ”1408”?

– Numret på ett hotellrum som är hemsökt. ”1408” är en psykologisk thriller, absolut ingen våldsfilm av typen tortyrporr som vi är så trötta på nu. När jag läste manuset såg jag en stor utmaning i att filmen utspelar sig i ett rum med bara en karaktär. Som regissör söker man alltid nya utmaningar.

Manuset är baserat på en roman av Stephen King, har du fått någon respons från honom?

– Ja, jag har pratat med honom på telefon ett par gånger. Han har varit väldigt uppskattande under hela processen.

Detta är din andra Hollywoodfilm, hur hamnade du där från första början?

– I samband med att ”Ondskan” visades – och hyllades – på Toronto filmfestival 2004 fick jag en agent i Hollywood. Det resulterade i ett kontrakt på två filmer. Det kändes som ett stort äventyr och något jag inte kunde tacka nej till.

Vad är största skillnaden mellan att göra film i Hollywood jämfört med i Sverige?

– Det är framför allt att man har en större budget, även om det inte är några lyxproduktioner jag har gjort. En annan grej är ju de stora studios vi håller till i, både min förra film ”Derailed” och ”1408” är inspelade i en studio i London.

Så ni har inte spelat in i ”riktiga” Hollywood?

– Nej, nästan alla Hollywoodproduktioner spelas in utanför USA, av ekonomiska skäl, vilket är skönt. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bo i Los Angeles.

Finns det någon ”Hollywood-glamour” i London?

– Hela Hollywood handlar ju om myten, glamouren och fixeringen vid kändisar. Men som regissör måste man koppla bort det där. Fast ibland är det slitsamt. När vi spelade in ”Derailed” med Jennifer Aniston var det bara att vänja sig vid att hela

produktionen var omringad av fotografer.

Längtar du inte hem till Sverige?

– Jag är i Sverige ganska ofta, jag har en 11-årig dotter här.

Hur ser du på att göra film här igen då?

– Jag har inga svenska projekt på gång just nu, men om det dyker upp ett bra erbjudande ... Ett bra projekt är alltid ett bra projekt.

Vad jobbar du med just nu?

– Ett episkt drama som utspelar sig i Shanghai 1941. Förhoppningsvis kommer vi i gång med inspelningarna under nästa år.