”De kallade mig neger”

NÖJE

Nya stjärnskottet Haddy Jallow: Jag tar inte den skiten

Foto: jimmy Wixtröm
hon fick panikattack De grova våldtäcktsscenerna i ”Säg att du älskar mig”var nära att knäcka Haddy Jallow. ”Det var äckligt och vidirgt”, säger hon.

Från debutant till Guldbaggevinnare i ett steg.

Men våldtäktsscenerna i ”Säg att du älskar mig” var nära att knäcka Haddy Jallow.

– Jag fick panikångestattacker, säger hon.

Haddy Jallow, 21, dök upp från ingenstans och fick i januari en Guldbagge, Sveriges mest prestigefyllda filmpris, för huvudrollen i Daniel Fridells film ”Säg att du älskar mig”.

Där spelar hon Fatou, 15, som utsätts för en gruppvåldtäkt.

”Äckligt och vidrigt”

Filminspelningen var psykiskt påfrestande, särskilt den tio minuter långa, realistiska våldtäktsscenen. Efter fyra tagningar orkade Haddy Jallow inte mer.

–?Jag bara skakade. Det var äckligt och vidrigt och jag fick världens ångestattack. Vi fick avbryta inspelningen i två veckor för jag pallade inte. Ett tag kände jag att jag vill inte hålla på med film längre, för det var så jobbigt, säger hon.

Haddy Jallow kom till Sverige från Gambia när hon var åtta år. Hennes mamma hade gift sig med en svensk man och flyttat hit, och ett år senare kunde Haddy flytta efter.

–?Jag ville inte vara kvar hos mormor när mamma var här. Jag var helt mammagalen och vägrade äta, säger hon.

Slogs i skolan

Första året bodde de i Rinkeby, men sedan flyttade familjen till Skogås, en förort söder om Stockholm.

–?Där bor det inte så många mörka och de kallade mig neger flera gånger, säger hon.

Men Haddy gick till motattack. I lågstadiet slog hon ut en tjejs mjölktand. Senare kastade hon en stol på en kille i klassen.

–?Jag drack en pommac och det ser ju ut som urin. Han sa att jag hade tagit ett pissprov och att jag hade aids. Jag blev så arg att stolen bara flög. Jag tycker inte om när folk behandlar mig fel. Det hjälper inte att bli ledsen utan det är bara att visa att man inte tar den skiten, säger hon.

”Ett viktigt ämne”

Haddy gick i en kulturskola och spelade teater. Hon fick en biroll i Daniel Fridells tv-serie ”En klass för sig” när hon var 15 år. Tre år senare sprang de in i varandra och han bad Haddy komma på en casting. Hon fick rollen Fatou.

Haddy Jallow kände redan från början att filmen tog upp ett viktigt ämne. Efteråt har hon dock fått reda på att våldtäkter ägt rum i hennes närhet. En bekants dotter som är 15 och en gammal klasskompis som plötsligt bytte skola.

Saknade Erik Engström

– Det är för sådana tjejer jag ville göra den här filmen, säger hon.

I somras, en månad före filmpremiären, dog skådespelaren Erik Engström i en bilolycka. Han blev 18 år. Haddy hade jobbat med honom i två år.

– De jobbiga känslorna kom tillbaka på Guldbaggegalan. Det var samma känsla på premiären. Alla är där förutom Erik. Vi skulle ha delat glädjen, säger hon.

I veckan öppnar Haddy Jallow och hennes mamma en klädbutik i Stockholm. Där ska hon jobba till nästa roll dyker upp.

En vecka efter galan hade hon redan skaffat en manager.

– Jag vill verkligen göra film, men ingen Fatou-karaktär. En romantisk komedi eller något.

Fakta

Maud Cordenius