Pojkbanden borde sluta innan de blir patetiska

Foto: UTE PÅ VÄGARNA IGEN Backstreet Boys har gett sig ut på turné med 90-talskollegorna New Kids On The Block.
NÖJE

Pojkband har ingen känsla för när det är nog.

Man ska veta när det är nog.

Det är viktigt.

Jag skulle kunna sträcka mig till att påstå att det är rent av livsviktigt i vissa sociala situationer.

Som när du sitter på en middagsbjudning till exempel. Den rykande rotfruktsgratängen på bordet och servetten i famnen. Då kan det vara okej att dra ett halvvågat sexskämt, förslagsvis återanvända något som Lotta Engberg levererade på Liseberg i somras.

Det är däremot inte okej att hästgnägga nöjt åt din kvickhet, av bara farten spä på lustigheterna genom att meddela att din trettonåriga systerdotter brukar raka könshåret i formen av en sjöhäst.

Då har du tagit det för långt.

(Speciellt om det är svärföräldrarna som bjudit dig på middag.)

I veckan damp det ner ett pressmeddelande i min inbox om att ”Westlife splittrats”. Hej 2002 ringde och ville ha sin rubrik tillbaka.

Det var en märklig känsla som spred sig i kroppen. Samma känsla som när någon känd person som man trott att ha varit död i flera år avlider (lex: Per Oscarsson).

Samma vecka nås jag av nyheten att NKOTBSB kommer till Malmö i vår. New Kids On The Block och Backstreet Boys har tydligen slagit sina pojkbandspåsar ihop, uppdaterat tonårsfrisyrerna och gett sig ut på vägarna.

Inte.

Fräscht.

Alls.

Westlife och Backstreet Boys borde ha lagt ner pojkbandsgrejen redan när de fick konkurrens av betydligt yngre The Moffatts.

Det finns någonting skrattretande, lite tragiskt men samtidigt patetiskt över att Nick Carter ska dra på sig tjejtjusarskjortan och öva in ”As long as you love me”–dansen på nytt.

Man hade önskat att han lagt pojkbandstiden långt, långt bakom sig. Att han hade köpt en ranch, fyra-fem Lassiehundar, skaffat sig ett glödande vinintresse och kanske sadlat om till arkitekt. Att det någon gång ibland, men mer och mer sällan poppade upp ett minne från pojkbandstiden.

Men nehej. Nej, nej.

Westlife åker på en avskedsturné nästa år.

NKOTBSB landar i Malmö i maj.

Och här tänkte jag skriva någonting skämtsamt om att det väl snart är dags att ruska liv i Take That. Då ser jag att de redan återförenats och dragit ut på turné.

I våras.

ARTIKELN HANDLAR OM