Kikkis kris – äter inget

NÖJE

Ensamheten fick sångerskan att tappa aptiten: Kroppen reagerar med att lagra fett för kristider

1 av 3 | Foto: PONTUS FERNMAN
Kikki och ”Sulo” på scen ihop i går. Artisterna är även aktuella med skivan ”Första dagen på resten av mitt liv” som de har gjort tillsammans.

Ensamheten har utlöst en ny kris för Kikki Danielsson – hon har slutat äta.

Nu ska ett ultraljud utreda orsaken.

– Kroppen reagerar med att lagra fett för kristider, säger sångerskan.

I går spelade Kikki Danielsson, 59, på rockklubben Debaser på Södermalm i Stockholm. Sångerskan mötte en helt ny publik – det unga och hippa Stockholmsfolket. På sig hade hon svarta scenkläder med glittrande nitar.

När Nöjesbladet frågar om det är hennes nya och rockiga stil skakar hon på huvudet.

Slänger biffen

– Svart har jag kört i alla år. Man inbillar sig att man ser smalare ut. Jag är 1,56 lång och bred över magen. Jag äter nästan ingenting. Jag äter frukost, sedan har jag ingen mer aptit.

Äter du inget på hela dagen?

– Någon banan.

Blir du inte hungrig?

– På kvällen kan det bli någon bulle, så där onyttigt. Jag sväller upp. Jag läser GI-boken som säger att om man är så dum att man tror att man ska banta genom att sluta äta då har man helt fel, för då reagerar kroppen med att lagra fett för kristider. Det är väl det som har hänt mig.

Menar du allvar?

– Ja, jag har tappat matlusten, säger hon.

Självsvälten handlar inte om vilja att gå ner i vikt.

I stället är det ensamheten som är orsaken.

– Jag ska koka en potatis och då står jag och tittar på den. Sen ska jag steka någon biff och det slutar alltid med att jag slänger ut den. Det har också med barnen att göra. Jag bor ensam i fem rum och kök med katt och hund. Det är tråkigt att laga mat och ännu tråkigare att äta ensam. Det har mycket med ensamhet att göra.

Då äter du inget alls?

– När jag går förbi köttdisken kan jag nästan få sådär (gör äcklad min).

Vad ska du göra åt det?

– Först av allt ska jag in på ett ultraljud och kolla allt.

Spelningen med Kikki är slut vid halv nio. Då har hon inte ätit middag. Hon drar sig för att gå ut och leta efter något matställe på egen hand.

”Bara bukfylla”

– Jag har köpt vingummin. Men de har nog frukt på hotellet, eller också letar jag väl upp något i närheten. Men jag hatar att gå ut själv och äta. Det är också en stor anledning till att det blir totalt värdelöst när jag är ute så här. Ibland blir det ingenting och då köper jag nybakade bullar på Pressbyrån på tågstationen.

– Det blir bara bukfylla.

Kvällens spelning är hon i alla fall nöjd med.

– Det ska tydligen vara hippt att vara här. Jag märkte inte så stor skillnad. Jag har en glad publik vart jag än kommer. Om jag var rolig vet jag inte, jag var helt spontan.