Mejla

Karolina Fjellborg

TV 3 och Kanal 5 är också rädda för att få tjejbaciller

NÖJE

Läs Karolina Fjellborgs krönika

SVT är inte de enda som suger när det gäller att våga satsa på kvinnliga tv-profiler.

Även TV3/TV6/TV8 och Kanal 5/Kanal 9 – som i princip endast har ett kvinnligt alibi var i sina programledarstall – är obotliga manskramare.

Frågan om SVT:s kompletta uselhet när det gäller jämställdhet och genustänk i framför allt de stora, dyra, och för tittarsiffrorna så viktiga nöjesprogrammen, är uppe för debatt igen.

Och det med all rätt.

Det händer ju inte ett jota på fronten, och att förklara det hela med att det inte finns några kvinnliga programledare som tackar ja till de stora prestigejobben med de höga lönerna håller liksom inte.
 

Men vi ska inte heller glömma bort att SVT är långt ifrån ensamma om att göra tv med inställningen att män gör sig förbannat mycket bättre än kvinnor i rutan.

Viasatkanalerna TV3, TV6 och TV8, och Kanal 5/Kanal 9 – som visserligen inte pysslar med public service och därför inte har samma typ av samhälleligt ansvar, men som trots detta borde kunna tänka bortanför y-fronten – ska också ha en släng av sleven.

För där kan man verkligen snacka om att kvinnliga programledare kan slänga sig i väggen.

På Viasat har de ... Ja, Renée Nyberg. Och tillfälligt Doreen Månsson i TV8:s ”Trädgårdstoppen”.

Detta mot snubbar som Hasse Aro, Robert Aschberg, Plura, Erik Ekstrand och Mackan Edlund, Alexander Nilson, ”Lyxfällan”-killarna Magnus Hedberg och Patrick Grimlund – samt i dagsläget Mårten Andersson, Sean Banan, Thomas Järvheden och Johan Pråmell.

Och på Kanal 5 har de Sofia Wistam som stående böna. Plus just nu också den utskällda jobbjägaren Julia Rosqvist.

Jämför det med grabbmaffian – som består av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, ”Roomservice”-duon Johnnie Krigström och Mattias Särnholm, Anders Öfvergård, Pontus Gårdinger av och till, och för tillfället även Claes Åkesson och André Wickström.
 

Det är liksom inte utan att man anar att det råder en utbredd rädsla för tjejbaciller inom svensk television, eftersom de enda som faktiskt vågar satsa något så när på brudar är TV4 – som ju har flera starka kvinnliga profiler på nöjessidan.

Tänk Carina Berg, Lotta Engberg, Gry Forssell och Agneta Sjödin.

Men TV4 är undantaget som bekräftar regeln.

Och regeln är alltså att kvinnliga programledare icke göra sig besvär.

Man undrar verkligen varför.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Karolina Fjellborg