SVT: Det är världsklass

NÖJE

En skivbolagskälla till Aftonbladet: ”Det är så dåligt i år att man skäms”

Foto: jerker ivarsson
Tummen upp? Knappast. Årets Melodifestival får betyget ”Uselt” av Aftonbladets läsare. Men få känner till att SVT för första gången lejt bort en stor del av produktionen till bolaget Jarowskij.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. ”Något av det sämsta jag har sett.”

”Stängde av efter den pinsamma hiphopsketchen.”

Aftonbladets läsare är inte nådiga mot ”nya” Melodifestivalen – men projektledaren Thomas Hall prisar förändringarna.

– Som yrkeshantverk är det på gränsen till världsklass, säger han.

Foto: Jerker Ivarsson
Gillar't Projektledaren Thomas Hall är nöjd med årets produktion. ”Som yrkeshantverk är det på gränsen till världsklass” säger han.

Peter Stormare som ”Hurricane” totalsågas.

Programledarnas skämt likaså.

Och ”poliserna” som ska förhöra alla artister?

Ja, de ska vi nästan inte tala om…

”Trodde det var välgörenhet”

”Kan någon tala om vad han Pär Andersson gör i Melodifestivalen? Trodde först det var någon välgörenhet i form av att de skickat en från ”glada hudik” men det är alltså seriöst någon som anställt honom på bästa sändningstid för att underhålla svenska folket?” skriver signaturen Real Maskin.

– Vi har försökt att ha en lite mer skruvad humor i år. Vad man tycker om det är en smaksak, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Två redaktioner

Men det som tittarna inte vet är att SVT inte längre ligger bakom till exempel programledarnas manus. I stället har Sveriges Television sedan 2004 dumpat över den delen på extern personal.

I år är det, för första gången, det stora produktionsbolaget Jarowskij som bär ansvaret.

– Det finns två olika redaktioner, förklarar Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

– Vi har en låtredaktion med Christer Björkman i spetsen som är ansvarig för de åtta bidragen varje vecka, och sedan har vi en innehållsredaktion som sköter sketcher, manus och mellanakter.

”Håller inte måttet”

Och det är just den inhyrda innehållsredaktionen som både läsare, skivbolagsmänniskor och källor inom produktionen, som Aftonbladet har pratat med, anser har försämrats avsevärt. Inom SVT sprids kritiken internt, men ingen är beredd att säga något öppet.

– Det är klart att det pratas om det. Det är ju uppenbart att innehållsredaktionen inte håller måttet i år, säger en person med insyn i SVT:s produktion.

”Man skäms”

Flera personer ställer sig frågande till vad innehållsredaktionen faktiskt sysslar med och hur SVT – med all sin erfarenhet – kan betala någon annan dyra pengar för att göra ett sämre jobb.

– Det är så dåligt i år att man skäms, säger en skivbolagskälla som arbetat med Melodifestivalen under många år, till Aftonbladet.

Men Thomas Hall säger att det inte är möjligt att göra på något annat sätt.

– Budgeten är nog ungefär samma, och SVT har inte längre några fast anställda nöjesproducenter. Och om det märks små skillnader på produktionen så är det ju det vi eftersträvar. Vi vill ha hög förnyelsegrad. Som sagt, det är möjligt att det inte passar alla, men det passade tre miljoner tittare förra veckan, och ungefär lika många i helgen, säger han.

Vad tycker du själv om årets festival?

– Jag tycker att det är toppen. Som yrkeshantverk är det på gränsen till världsklass, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM