– Åh, Moodysson är mig så väldigt kär

NÖJE

Bioaktuella Michelle Williams om tiden i Trollhättan och sorgen efter Heath Ledger

1 av 6 | Foto: En sexscen i Michelle Williams bioaktuella ”Blue valentine” blev omtalad vid premiären i USA. ”Det finns inget skandalöst med scenen”, säger Williams som Oscarnominerades för sin insats.

Den Oscarsnominerade rollen i ”Blue valentine”. Filmens omtalade sexscen. Och Heath Ledgers död.

Fast Nöjesbladets intervju med Michelle Williams, 30, tar avstamp i Trollhättan och inspelningen av ”Mammut”.

– Åh, Lukas Moodysson. Han är mig så väldigt kär. Synd att filmen för min del är så förknippad med elände, säger hon.

Det är inte filmen i sig, där hon och Gael García Bernal spelar ett kärlekspar, hon har något emot. Tvärtom, hon tycker det är tråkigt att den inte fick mer internationell uppmärksamhet. Men mot slutet av inspelningen, i januari 2008 i Trollhättan, fick hon det hemska beskedet att Heath Ledger hade dött i New York av en överdos, blott 28 år gammal. Skådespelaren hon hade blivit ihop med under inspelningen av ”Brokeback mountain” några år tidigare. Och även om de hade gjort slut sommaren 2007 var de för evigt förenade genom dottern Matilda Rose, då två år.

”Hjärtat är krossat”

Michelle Williams stressade hem till New York. Låste in sig med dottern och de allra närmaste och skickade ut ett kort pressmeddelande: Mitt hjärta är krossat.

(Flera veckor senare återupptogs inspelningen med de få scener som återstod, fast då i USA.)

– Mörkret i mitt privata liv just då ... jag har svårt att separera de känslorna från allt det positiva med inspelningen i Sverige. Men Lukas ... en så generös människa, jag skulle gärna jobba med honom igen, säger hon när vi träffas under Venedig-festivalen.

Under tiden sedan dess har det mesta kretsat kring att ge dottern, nu fem och ett halvt år, en så normal uppväxt som möjligt. Vanlig skolgång, sedan får hon följa med mamma på filminspelningar på somrarna. Hon har ständigt nya frågor om hur hennes pappa var.

– Jag förklarar paparazzifotograferna utanför huset med att folk verkligen älskade hennes pappa och att de vill fotografera henne, för att se att hon mår bra, säger Michelle.

Omsorgen om dottern, gjorde att hon först tackade nej till rollen i kärleksdramat ”Blue valentine”, trots att hon, Ryan Gosling och regissören Derek Cianfrance hade kämpat i sju år för att få göra filmen.

– Men när Derek flyttade inspelningen från Kalifornien till i närheten av mitt hem, fungerade det.

Omtalad sexscen

Hon Oscarsnominerades för rollen. Och filmen har blivit omtalad för en sexscen som vållade censurbråk i USA.

– Det finns inget skandalöst med den. Jag är stolt över att vara en pionjär för den typen av sexscener, säger Michelle.