Sylvia Balac

”Mupparnas” pälsar har börjat avge en unken lukt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I september får de en ny, vuxnare tv-show.

Jag borde hoppa jämfota och sjunga ”mahna-mahna” av förväntan.

Men det har börjat komma en unken lukt från Mupparnas pälsar.

Som barn ”var” jag Kermit i Mupparna, min ena syster var Miss Piggy och den andra­ Rowlf, den pianospelande hunden.

Vi reflekterade inte över att bara en av oss definierades som ”kvinnlig” utan jobbade helt enkelt med det underlag som bjöds. Vilket var ett veritabelt kukkalas (om vi nu utgår från att muppar åtminstone på ett teoretiskt plan är utrustade med könsorgan).

Men det var på 70- och 80-talet det. Muppskaparen Jim Henson var man, hans manusskrivare likaså och följaktligen merparten av figurerna.­

Den kvinnliga stjärnan Miss Piggy hade dessutom begåvats med stereotypiskt kvinnliga egenskaper som fåfänga, hysteri, grälsjuka och svartsjuka.

Egenskaper som av trailern att döma inte verkar ha mattats av i muppserien av mockumentärtyp som har amerikansk premiär i september.

Miss Piggy kan också vara tuff och slängd i trynet, så på det sättet är hon, om hon ursäktar, ändå en hyfsat välrundad kvinnlig figur.

Problemet är att hon är den enda bland Kermit, Fozzie, Gonzo, Svenske Kocken och alla de andra gubbmupparna.

Mockumentären ”The Muppets” gör anspråk på att vara en serie i stil med ”Parks and recreation” och amerikanska ”The ­office”.

Två serier som är lysande exempel på komedier där kvinnliga och manliga karaktärer tar lika mycket plats. Vilket också rimligtvis borde vara en stor anledning till deras framgång.

Mupp-mockumentären hade chansen att sy upp ett helt gäng intressanta, kvinnliga muppar men verkar bara ha gjort en: sexiga grisen (ja, en gris till) Denise, som mest verkar finnas till som kärleksintresse för Kermit. Det oroar mig.

Att serien delvis författats av manusskrivare bakom ibland outhärdligt misogyna­ ”The big bang theory” gör mig inte mindre orolig.

Men hoppet är det sista som överger människa och mupp. En trailer säger inte allt. I september får vi se om ”The Muppets” håller måttet.

Nallebjörnen Ted är ett annat talande mansdjur på film. Läs recensionen av ”Ted 2” på filmuppslaget.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN