Lars von Trier

Von Trier dricker igen – för att kunna jobba

Av: 

Joni Nykänen

NÖJE

Dansken: "För att hantera ångest"

Lars von Trier dricker alkohol för att hantera ångest – trots att han kämpat med alkoholism.

– Jag har börjat dricka lite igen, så att jag kan jobba, säger den danska regissören i en intervju med brittiska Guardian.

Nu skapar Lars von Trier, 58, rubriker igen. Efter att han blev portad från Cannes 2011 tog han ett tystnadslöfte. Han gör en intervju med brittiska Guardian och berättar att trots att han är uttalad alkoholist så har han börjat dricka igen. Trots att han gått dagligen på AA-möten, Anonyma alkoholister, i ett halvår.

– Nu har jag börjat dricka lite igen, så att jag kan jobba. När du spelar in en film är det hårt arbete och man tenderar att dricka lite mer, säger Lars von Trier till Guardian.

Tagit droger

Han förklarar att han tidigare tagit droger och att det hjälpte honom att vara kreativ.

– Men att dricka är mer för att komma över viss ångest. Ångest har jag haft sedan barnsben. Jag tror att om du är konstnär och är full är du mer känslig. Jag har en teori. Forskare säger att 80 procent av vår mentala tankekraft går åt till att blockera våra sinnen. Vi har filter som sorterar bort meningslös information. Ifall du är känslig så betyder att filtren är något defekta, fortsätter han.

Han går hos psykolog och berättar att han äter mediciner.

Von Trier är otydlig med vad han jobbar med för projekt för tillfället. Och berättar att det är betydligt enklare för honom att få en tv-serie finansierad jämfört med långfilm.

Han har tidigare berättat för danska Politiken att han är osäker på om han är kapabel att skapa filmer i nyktert tillstånd.

– Jag vet inte om jag kan göra fler filmer och det plågar mig, säger han till Politiken.

Enligt von Trier finns det ingen konst av värde som skapats av före detta missbrukare.

– Vem fan skulle bry sig om Rolling Stones minus spriten och Jimi Hendrix minus heroinet, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars von Trier

Missbruk