Okej, EBU - Här kan ni få granska bevisen

avTorbjörn Ek

Eurovisionskandalen: Källan vill lämna över materialet till en oberoende expert

1 av 4
När Eurovisions presschef Jarmo Siim konfronterades i maj förnekade han inte uppgifterna att han ska ha uppmuntrat en jornalist att smutskasta Måns Zelmerlöw.

Varsågod EBU - här kan ni få granska bevisen.

Nöjesbladets källa är beredd att låta en oberoende IT-expert undersöka materialet.

– Det är min plikt att få fram det som är viktigast, sanningen, säger källan.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Den 18 juni träffas referensgruppen, Eurovision song contests högsta beslutande organ.

Christer Björkman har begärt att Jarmo Siims Facebook-meddelande ska tas upp på mötet.

Trots Nöjesbladets publiceringar hävdar Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand att man inte sett några som helst bevis på att meddelandet skickats.

Vill garanteras anonymitet

Han begär att få källskyddat material och säger sig kunna garantera att detta inte kommer drabba Nöjesbladets källa på något sätt.

Men källan, den journalist som fått meddelandet skickat till sig, litar inte på EBU-bossens försäkran. Han vill hållas anonym för att inte han eller publikationen han arbetar för i framtiden ska drabbas av sanktioner eller andra åtgärder från Eurovision-arrangören EBU:s håll.

Orolig för förhalning

Men han är också orolig för att EBU försöker förhala utredningen till efter referensgruppsmötet för att inte behöva svara på kritiska frågor från medlemsländerna kring sin hantering.

– Det är min plikt att få fram det som är viktigast, sanningen, säger källan.

Därför vill han erbjuda EBU att granska materialet via den revisorsfirma som EBU själva anlitar för att kontrollera att röstningen i Eurovision song contest går rätt till väga. PricewaterhouseCooper, PwC, har tidigare utrett oegentligheter inom röstningsförfarandet i Eurovision och har då erbjudit anonymitet för dem som kunnat lämna uppgifter.

Vill träffa oberoende IT-expert

Källan är beredd att träffa en oberoende IT-expert utsedd av PwC, och låta denne gå igenom källans Facebook-konto för att återigen verifiera att meddelandet är äkta och skickat från Jarmo Siims Facebook. Denne expert ska också ges möjlighet att via samma bevisning som Nöjesbladet redan tagit del av kunna bedöma sannolikheten i att meddelandet är skickat av Jarmo Siim och inte via någon som hackat sig in i hans Facebook-konto.

För att kunna genomföra detta vill källan ha en skriftlig garanti från PwC att han kommer hållas anonym på alla sätt, särskilt gentemot såväl EBU och Eurovision och de bolag de anlitar. PwC:s expert får inte har några anknytningar till EBU eller deras underleverantör Wow Works där Jarmo Siim är anställd.

Nöjesbladet har nu framfört den här möjligheten till Eurovison-chefen Jon Ola Sand och väntar på svar.

ARTIKELN HANDLAR OM