Recension: ”Alla kan äta julbord” med Haag och Lundgren

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Så bra är hyllade duons scenshow

1 av 3
Erik Haag & Lotta Lundgren.

De är bra på att återanvända samma koncept om och om igen.

Personligen tycker jag Erik Haag och Lotta Lundgren gör sig allra bäst som värdar, historiker och komiker vid julbordet.

De är överallt nu, programledarparet från SVT-succéen ”Historieätarna” (bra, men något överskattat). I årets julkalender, en barnvariant av samma program (bara halvlyckad, tycker jag). Som lätt igenkännbara personer i Martina Haags nya roman (lättläst, rolig, gripande, sorglig). Och nu kan vi äta julbord med dem.

”En intensivkurs i julbordsätandets sköna konst i fem akter” är programförklaringen.

Lotta klär ut sig och berättar. Erik klär av sig (ja, han är naken nu igen…) och skämtar.

Kommer loss ordentligt

Det är faktaspäckat på ett mycket underhållande sätt. Blir faktiskt klart roligare att äta julbordet när man gör det mer organiserat, pratar med okända bordsgrannar och blir serverade rätterna i en viss ordning.

Efter en lite nervös inledning, kommer Erik och Lotta loss ordentligt.

Har ofta retat mig på Eriks sätt att prata bebisstockholmska, men här har han både vassa repliker, bra komisk tajming och är även rolig rent fysiskt. Som i ett nummer när Lotta lite medvetet tjatigt mal trista fakta, medan Erik bara blir kåtare och kåtare.

Hans allra bästa monolog är en dråplig lektion i hur vi ska äta julbord, så att arrangören går back ekonomiskt.

Guraspelande Lucia dricker snaps

Ett högst oväntat inslag är hur man både hånar och hyllar, men framför allt effektivt snyltar från, Håkan Hellström, för att göra den egna showen bättre.

Vi ska heller inte glömma Julia Frej, en Lucia med elgitarr och röst lika sprucken som Miriam Bryants. Sjunger jul-, snaps- och andra visor. Hade gärna fått vara med ännu mer.

De underhåller mellan olika matturer. Varje gång det börjar bli tomt på tallriken, tänker jag: Nä, nu får de börja igen.

Ett gott betyg, om något…

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN