Avslag på Bosse Larssons sista önskan

Av: Joni Nykänen

Publicerad:

Familjen stoppas från att sprida hans aska på gården: ”Lagen känns gammalmodig”

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Bosse Larsson

Bosse Larsson ville att hans aska skulle strös på gården utanför Stockholm.

Men myndigheterna satte stopp för hans sista önskan.

– Lagen känns gammalmodig, säger änkan Lisbeth Larsson, 71.

Den folkkära programledaren Bosse Larssons sista önskan var att få bli spridd på den gård som familjen haft i sin ägo i 150 år, som ligger i Västerhaninge.

När familjen ansökte om att uppfylla detta fick man avslag i ett beslut daterat den 4 augusti.

"Huvudregeln är att stoft och aska ska gravsättas på begravningsplats. Undantag från denna huvudregel bör således medges med restriktivitet", skriver Länsstyrelsen i beslutet. "Ovan nämnda huvudregel om att stoft och aska ska gravsättas på begravningsplats har sin grund i bland annat att stoft och aska ska behandlas på ett pietetsfullt sätt", forsätter myndigheten.

Bosse Larssons dotter Susanna Rönn överklagade beslutet till Förvaltningsrätten: "Vad kan vara mer pietetsfullt än att få ligga begravd på en helt avskild, orörd plats, otillgänglig för allmänheten, bit mark som ägts av samma familj i generationer?". Hon förklarar också att det inte finns några hus på nära avstånd.

Överklagandet avslogs.

Accepterat avslaget

"Han var helt emot att gravsättas på en vanlig begravningsplats, ej heller kyrkogård eller minneslund eller någon plats förknippad med religion, fortsätter hon.

När Nöjesbladet når Bosse Larssons fru Lisbeth förklarar hon att familjen hittade en alternativ lösning.

– Jag vet inte om jag vill berätta. Men vi har löst det.

Är du besviken kring detta?

– Ja, det kan man väl säga. Det var Bosses önskan. Så fick man inte göra det. Man får rätta sig efter det helt enkelt, och det har vi gjort, säger hon.

Vad känner du kring detta?

– Lagen känns gammalmodig. Det tycker jag. Men vi har accepterat att vi har fått avslag. Det känns otidsenligt eftersom aska är inget som stör någon. Om man bara sprider aska över havet, över land eller vad det nu är, så är det ingen som mår dåligt utav det. Det försvinner ju, säger hon.

Den 12 juli somnade Bosse Larsson in, 81 år gammal. Då hade han kämpat mot en hjärntumör i flera år och tillbringade sin sista tid i livet på sjukhus. Familjemedlemmar berättade i juli att de anhöriga inte planerade en stor begravning. Istället ville de hedra hans minne i mindre skala.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN