Mejla

Jens Peterson

Billiga matinéer har blivit dyra muskelberg

Jens Peterson om att de billigaste äventyren blivit dyra

Matiné. Ordet betyder bionostalgi för oss äldre. Är ­säkert obegripligt för många andra.

Äventyr. Västern. Svartvita stumfilmskomedier. ­Tarzan.

Det var den sortens filmer vi kallade för matinéer. Nu har sådana filmer växt upp, fått jättemuskler och fantasi­budget.

Vi som gått på bio i många årtionden talar fortfarande om matinéer.

”Legenden om Tarzan” är en riktigt bra matinéfilm, sa en av premiärgästerna. Ordet kommer från den tid biograferna mest var öppna på kvällen, föreställningar 19 och 21. På lördagar och söndagar var det eftermiddagsfilm för yngre, matiné efter det franska ordet för morgon. Mest gamla filmer som gick i repris till lägre biljettpris.

Flygmalajen. Cowboyfilmer. Helan & Halvan. Rymdresor gjorda med lite pengar och tunna manus. Om man hade tur något med Errol Flynn från 1930-talet. Hans Robin Hood, Kapten Blod och Slaghöken är fortfarande sevärda.
 

”Star wars” och Indiana Jones-filmerna började sitt liv just som hyllningar till den här sortens äventyr. När de kom uppfattade vi dem som kärleksfull lek med genrer, men med tiden har de fått sina egna mytologier.

Det görs försök att ge nytt liv åt gamla matinésorter. ”Gladiator” lyckades. Sjörövarfilmer ansågs hopplösa innan ”Pirates of the Caribbean” gav dem ny vind i seglen. Sherlock Holmes, den flitigaste figuren i filmhistorien, återuppstod både på bio och i smart tv-serie. I sommar får Tarzan en ny chans.

Vi får se om det blir en engångsföreteelse.

Vilda västern pensionerades långsamt när poliserna tog över på biograferna under 1970-talet. Då och då görs det enstaka västern, flera sevärda. ”The revenant” och ”The hateful eight” gick bra i vintras, direkt på dvd finns färska ”Love and death” med Michael Fassbender. Jag har också sett ”Bone tomahwawk” med Kurt Russell som sheriff.

En bitvis traditionell välgjord berättelse om hyggliga män som ska frita kidnappade från grottfolk. Men ­”Bone tomahawk” har plötsligt en av de mest brutalt obehagliga mordscener jag sett på film. Censuren hade svimmat förr. Inget för barnsliga eftermiddagar.
 

Seriefigurer var länge svåra att förvandla till superhjältar på bio. Under 2000-talet är de Hollywoods odödliga filmserier tack vare digital teknik.

De billigaste äventyren har blivit dyra. Leken har blivit allvar. Nu är det matiné dygnet runt.

Publisert: