Saraha får rasisthat efter ”Kizunguzungu”

NÖJE

Saraha: ”Det är ologiskt”

1 av 5 | Foto: Saraha.

Som vit sångerska i Tanzania märkte hon aldrig av rasism.

Men efter succén med ”Kizunguzungu” i Melodifestivalen bombas hon nu av hat.

– Detta är något som pågår i Sverige och är värt att fundera över. Det har blivit en slags kultur på nätet som blivit en sjukdom i samhällssystemet, säger hon.

Låten ”Kizunguzungu” blev hennes genombrott i Sverige efter en karriär i Tanzania.

Sara ”Saraha” Larsson, 32, har fått mycket stöd, som tagit henne till finalen via Andra chansen. Men på artistens Instagram- och Youtubekonton skrivs även hatiska kommentarer eftersom låten framförs på swahili till afrikansk dans.

– Dels är det typ ”du är sämst i världen” men också av typen ”afrikansk musik hör inte hemma i Melodifestivalen”, skrivet på ett ganska aggressivt sätt, säger hon.

Inte van vid hatet

Hon slog igenom i Tanzania 2011 och har haft en karriär där sedan dess. Rasistiskt hat har hon inte märkt av förrän i Sverige i samband med Melodifestivalen.

– I Tanzania kunde det vara mer att man inte tycket att musiken är bra, det är ju en smaksak. Jag har förstått innan att det är mycket hatkommentarer mot artister i Sverige men det är ändå otroligt förvånande. Detta är något som pågår i Sverige och är värt att fundera över. Det har blivit en slags kultur på nätet som blivit en sjukdom i samhällssystemet, säger hon.

Saraha: ”Det är ologiskt”

Hon reagerar även på luckorna i hatarnas resonemang.

– De flesta låtarna i tävlingen är på engelska och har amerikanska influenser, som ju inte är så svenskt som ju är vad många rasister och nationalister vill. Det är ologiskt.

Dagen efter kvinnodagen trycker hon också på att hatet är ett jämställdhetsproblem.

– Jag har förstått att det främst är tjejer som får såna här aggressiva meddelanden och det är ju sjukt. I ett land där man pratar om att vi är ”så otroligt jämställda” så är det verkligen märkligt. Jag tar inte åt mig personligen men det förvånade mig, jag blev verkligen fundersam över vad som är grejen, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM