Gene Wilder är död – blev 83 år gammal

1 av 16
NÖJE

Skådespelaren Gene Wilder är död, rapporterar BBC.

Stjärnan dog av komplikationer av Alzheimers sjukdom.

Wilder blev 83 år gammal.

Den amerikanska skådespelaren Gene Wilder dog under måndagen av komplikationer av Alzheimers sjukdom. Han somnade in i sitt hem i Stamford i delstaten Connecticut.

Dödsfallet har bekräftats av skådespelarens familj, skriver Variety.

– Sjukdomen, till skillnad från många andra fall, tog aldrig hans förmåga att känna igen dem som var honom närmast, säger hans brorson Jordan Walker-Pearlman i ett uttalande.

Vidare säger Jordan Walker-Pearlman att skådespelaren inte ville berätta om sitt tillstånd - då han var rädd att de barn som såg honom som chokladfabriksägaren Willy Wonka skulle bli oroliga och besvikna när de såg en gammal sjuk man.

– Han kunde helt enkelt inte leva med tanken på mindre leenden i världen, säger brorsonen i uttalandet.

Trots sin sjukdom fortsatte Gene Wilder att njuta av konst, musik och livet i övrigt.

– Han dansade i kyrkgången på ett bröllop som förälder till brudgummen och som ringbärare. Han anordnade otalig filmmaratons och var alltid glad i sällskap av nära och kära, säger Walker-Pearlman.

Gene Wilder drabbades 1999 av non-hodgkins lymfom, som är en typ av cancer som utvecklas i lymfsystemet. I mars 2005 var cancern helt borta efter kemoterapi och en stamcellstransplantation.

Klassiska filmroller

1969 Oscarsnominerades han för första gången. Då som bästa manliga biroll i ”Producenterna”. 1975 nominerades han tillsammans med Mel Brooks för bästa manus till filmen ”Det våras för Frankenstein”.

Andra klassiska filmer Gene Wilder har spelat i är  ”Det våras för sheriffen” och ”Willy Wonka och chokladfabriken”.

Hans sista skådespelarejobb blev 2003 som Mr. Stein i komediserien ”Will and Grace”, för den prestationen vann han en Emmy.

Wilder var gift med Gilda Radner från 1984 tills hon dog 1989. Två år senare gifte Wilder sig igen, då med Karen Boyer.

Gene Wilder blev 83 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM