Måns Zelmerlöw medverkar i reklam – innan Eurovision

NÖJE

Tre vägrar ta ned reklamfilmerna

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Måns Zelmerlöw är i blåsväder.

Måns Zelmerlöw är med i en stor reklamkampanj för Tre – bara dagar innan Eurovision song contest, vilket strider mot public services regler.

Nu kräver SVT att teleoperatören ska ta ned reklamen, rapporterar SVT.

– Vi har all rätt att använda det materialet, säger Kamran Alemdar, pr-chef på Tre till Nöjesbladet.

Måns Zelmerlöw, som tillsammans med Petra Mede ska leda Eurovision song contest, är ett av tre ansikten utåt i en reklamkampanj för teleoperatören Tre, vilket Kulturnyheterna var först med att uppmärksamma.

I den senaste reklamfilmen, som spelades in den 11 april, sjunger Måns låten ”Heroes” på Gröna Lund. Samma låt som han segrade med i Eurovision song contest förra året.

Filmen publicerades av Tre på sociala medier den 22 april. På Youtube har den nära 270 000 visningar.

Att medverka i kommersiella sammanhang samtidigt som man är en profil i ett SVT-program strider mot public services regler.

Måns Zelmerlöws kontrakt med Tre har gått ut, enligt SVT och Eurovision. Nu kräver SVT att teleoperatören ska ta ned reklamfilmerna från alla plattformar.

– Kontraktet gick ut i februari. Det finns inget uppdrag, säger Johan Bernhagen, exekutiv producent för Eurovision till Kulturnyheterna.

Samarbete sedan i augusti

Enligt Tres pr-chef Kamran Alemdar har företaget haft ett samarbete med Zelmerlöw mellan augusti 2015 och februari 2016. Sedan förlängdes avtalet till april för en sista filminspelning.

– Om man ska vara lite teknisk så gick kontraktet ut i februari, men så gjorde vi en sista grej i april och förlängde kontraktet kan man säga, till i april, säger han till Nöjesbladet.

Kommer ni ta ned materialet som SVT kräver?

– Materialet som vi har producerat har ju vi bekostat, lagt tid och energi på att ta fram. Vi har all rätt att använda det materialet. Det är ju redan publicerat. Det vi har gjort är att ta bort hans bild från hemsidan.

Lili Assefa, pressansvarig för Eurovision, säger att hon har pratat med Måns Zelmerlöws management, som säger att de har en dialog med Tre.

– Tre har inte rätten att fortsätta sända det här i deras kanaler. Det måste vi förlita oss på eftersom det är managementet som sitter på avtalet. Jag känner mig trygg med det. Måns har inte brutit något avtal, säger hon till Nöjesbladet.

Vid 20.30 meddelade Tre att man har ändrat sig och tar bort allt material med Måns Zelmerlöw.

Petades som programledare

Liknande omständigheter gjorde att Charlotte Perrelli petades från sin roll som programledare i Melodifestivalen i februari. Sångerskan hade då ett reklamsamarbete med Comviq.

Hon fick fortfarande uppträda som mellanakt.

Finalen i Eurovision song contest går av stapeln den 14 maj i Globen i Stockholm.

Måns Zelmerlöw har avböjt att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM