Mejla

Jan-Olov Andersson

Ett klokt och okontroversiellt val av julvärd

NÖJE

Kattis Ahlström är tveklöst ett klokt (och okontroversiellt) val som årets julvärd.

Alla vet vem hon är. Hon utstrålar både värme och stor trovärdighet.

Och manegen är ju krattad, efter fjolårets fiasko.

Då tilläts duon Erik Haag och Lotta Lundgren att förvandla det traditionella julvärdsskapet till en slags tv-show som skulle stärka dem som varumärken. Att de tilläts spela in sina inslag i förväg, var inget annat än ett hån mot de tv-tittare för vilken julvärden på allvar känns som ett viktigt sällskap.

Om de inte förstod att julvärdsjobbet är ett hedersuppdrag som kräver att den/de utvalda är på plats, i direktsändning, borde de ha tackat nej.

 

Kattis Ahlström ligger alltså på plus redan drygt en månad innan tar plats i tv-studion på julafton. Hon ligger nog på plus hos de flesta. Hon är ju… Kattis Ahlström. Varm, glad, godhjärtad, trovärdig och superproffsig i vad hon än gör.

När Aftonbladet TV ringde upp mig för en kommentar direkt efter att hon hade presenterats och de bad mig räkna upp vad hon har gjort genom åren, nämnde jag dels SVT:s ”7-9”, underhållningsprogrammet hon ledde med Claes Åkeson, numera programledare i just Aftonbladet TV.

Och så hennes senaste program, ”Arvinge okänd”, som hon leder ihop med Niklas Källner och där ett avsnitt nu är nominerat till Stora journalistpriset, i klassen Årets berättare. Priserna delas ut på torsdag. Sedan kom jag spontant inte på något mer. Och då är det ett tidsspann på 26 år, mellan 1992 och 2018.

Det säger, förstås, något om mitt sviktande minne. Men också lite om Kattis Ahlström.

 

Hon har liksom bara jobbat på. Varit Kattis Ahlström. Varm, glad, godhjärtad, trovärdig och superproffsig i vad hon än gör.
Melodifestivalen. Eurovision song contest. Världens barn-galor. Amnesty-och FN-galor. ”Tv-huset”, för vilket hon vann Kristallen.
De är alla program där det aldrig varit tänkt att programledarna ska stråla starkast, utan det är innehållet som ska framhävas.
Som klippt och skuret för en Kattis Ahlström-typ.

Hon är lite grann programledarens motsvarighet till en riktigt bra mittback i ett fotbollslag. Som ska ses men ändå inte synas så mycket. Som märks mest om man gör något dåligt. Det har, vad jag minns, aldrig Kattis Ahlström gjort. Så svenska folket kan känna sig trygga inför årets jul.

Dessutom spelar Kattis både cello och piano och bör därmed ha hyfsad koll på sina fingrar, så risken för att hon inte ska få fyr på det där ljuset eller att hon ska dabba sig och tända eld på granen i stället, är ytterst minimal…

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Lerins mardrömsjular med spriten: ”Var väl inte särskilt trevlig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kattis Ahlström

SVT:s julvärdar