Tv-profil häktad – misstänks för miljonbedrägerier

Åklagaren: Finns risk att han flyr

avJamshid Jamshidi

Den svenska tv-profilen har häktas som misstänkt i en omfattande bedrägerihärva.

Han misstänks för flera fall av grova bedrägerier – till en summa på över fem miljoner kronor.

– Han förnekar brott, säger tv-profilens advokat.

Tv-profilen häktades under torsdagen för elva fall av grovt bedrägeri. Han är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Enligt handlingar från tingsrätten handlar det om ett belopp på 5 435 000 kronor. Brotten ska ha begåtts under olika perioder mellan augusti 2016 och oktober 2018.

Foto: CONNY SILLÉN
Tv-profilen tillsammans med sin advokat i rätten.

– Han förnekar brott, säger tv-profilens advokat, som inte vill kommentera något ytterligare.

Åklagaren uppgav i häktningsframställan att det finns en risk att tv-profilen kommer gömma sig eller fly om han är på fri fot, försvåra utredningen eller fortsätta begå nya brott.

– Bevisningen består av målsägandeförhör, transaktionsanalyser och handlingar, och utdrag av kommunikationen gällande sms, chatt och mejl, säger åklagaren.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet greps han på ett hotell i Mellansverige under natten mot tisdag. Vittnen slog då larm till polis efter att ha känt igen den efterlysta tv-profilen.

Var på flykt i månader

Han har sedan en tid tillbaka varit anhållen i sin frånvaro. Enligt källor till Nöjesbladet var han då misstänkt för sex fall av grovt bedrägeri.

Men under sin tid på flykt misstänks han, enligt tingsrättens handlingar, ha begått nya brott. Nöjesbladets källor uppger att uppemot 70 bedrägerimisstankar har riktats mot honom.

– Det handlar om ett stort antal målsägande, men jag har inte den exakta siffran på rak arm, säger åklagaren.

Enligt åklagaren finns det flera andra personer misstänkta för penningtvättbrott i samma mål. Deras relation och koppling till tv-profilen är fortfarande okänd.

”Jag har haft det tufft

Den svenska tv-profilen blev känd genom sin medverkan i ett stort program. Nöjesbladet har tidigare pratat med flera personer som vittnat hur han ska ha blåst deltagare på stora summor pengar genom ett hälsohem som tv-profilen driver.

När Nöjesbladet var i kontakt med honom i februari medgav han att vissa felaktigheter förekommit, men att han alltid gör rätt för sig och betalar sina skulder i slutänden.

– Jag har haft det tufft, jag har gjort fel i vissa situationer, men jag är ingen dålig människa. Jag försöker inte lura någon eller äta upp någons pengar, sa tv-profilen då.

Åklagaren har fått två veckor på sig att väcka åtal, men säger att han troligtvis kommer begära förlängd tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Brott