Soldat Bom träffar rätt i Falkenberg

FALKENBERG. Det här är den bästa idén Vallarna-gänget haft på länge.

Nils Poppes filmhjälte Fabian Bom görs utmärkt av Jojje Jönsson. Annika Andersson och Mikael Riesebeck är krutgubbar som komiskt radarpar.

Och 1940-talshumorn kryddas med Shakespeare och ett explosivt dansnummer.

Nej, nej. Låt inte namnet Shakespeare skrämma någon buskisvän. Det här är samma Stefan & Krister-tradition som alltid på den vackra friluftsteatern. En del skämt grävs fram under bältet och Siw Carlsson spelar en pilsk senior som ger militant ett ansikte.

Hon gör också fnissig fysisk komik kring en champagneberusning.

Stommen är Nils Poppes film från 1948. Rollnamnen är kvar, även om intrigen gjorts om rejält och fått tillägg. Ett bra infall är att ge Fabian Bom en syster, Ulla-Britta (Annika Andersson) som ordvränger varenda ordspråk och talesätt som finns. I filmen klär Poppe ut sig till sjuksköterska och hamnar bland lättklädda kolleger. Här är det Ulla-Britta som låtsas vara karl i uniform. Roligare lek med könsroller.

För lång startsträcka

Hennes lösmustasch lurar den sensationellt enfaldige furir Berglund. Mikael Riesebeck är roligast på scen i rollen som korkat befäl över en usel trupp beväringar. Det är när han gör entré som historien tar fart. Föreställningen har tyvärr en för lång skrattbefriad startsträcka.

Ändå finns här gott om typer och förvecklingar. På Vallarna har man lagt till en hemlig militär operation och ekonomisk kupp. Här finns också ett sångnummer från West side story, vilket smälter fint ihop med den korta sidoromantiken kring Shakespeares ”Romeo och Julia”.

Förvaltar klassikern väl

Fabian Bom är en mycket käck och entusiastisk figur, en pedant och vältränad optimist. Annorlunda roll för Jojje Jönsson, som förvaltar den väl. I filmen tvingas Bom till en lång straffexercis som inte knäcker den outtröttlige Bom utan furir Berglund (Gunnar Björnstrand). Den här uppsättningen tar väl hand om den klassikern.

Mia Poppe, som haft sina egna Bom-upplevelser på Fredriksdalsteatern, spelar här Gabriella, kvinnan som Fabian Bom drömmer om att få gifta sig med.

Utomhusteater av gammaldags modell. 1948 år en bra årgång på Vallarna.

Publisert: