Så upptäckte hon Alicia Vikander

Langseth om Vikander: ”Hon var bra redan från början”

Publicerad:
1 av 3 | Foto: SVERIGES RADIO
Lisa Langseth.

NÖJE

Då: Butiksbiträde i en blomsteraffär. Nu: Oscarsvinnande världsstjärna.

I ”Sommar i P1” berättar regissören Lisa Langseth, 42, hur hon upptäckte Alicia Vikander, 28.

– Alicia hade redan från början en extrem öppenhet, säger hon till Nöjesbladet.

I februari förra året blev Alicia Vikander historisk när hon som andra svensk någonsin tog hem en Oscar. Bara Ingrid Bergman hade lyckats tidigare.

Men sin allra första filmroll gjorde Alicia i Lisa Langseths drama ”Till det som är vackert” som gick upp på svenska biografer 2010. I ”Sommar i P1” berättar den prisbelönta regissören om hur hon upptäckte Alicia Vikander i SVT:s såpa ”Andra avenyn” och såg hennes talang.

– Jag ville ha ett ansikte som var okänt för publiken och var man tvungen att leta mycket eftersom den rollen var ganska komplicerad. Det är inte en jättelätt roll, den kräver mycket av en skådespelare, säger hon till Nöjesbladet.

”Var bra redan från början”

Lisa Langseth provfilmade mängder av kvinnliga skådespelare.

– Jag åkte runt på olika folkhögskolor och letade och letade och letade. Vi filmade och filmade och till slut var det nästan som att vi borde ge upp och ta någon etablerade. Till slut började vi gå igenom olika såpor.

I ”Andra avenyn” på SVT hittade de till slut Alicia Vikander, som spelade tonårstjejen Jossan.

– Jag provfilmade henne enormt mycket. Hon var bra redan från början, men jag tänkte: kan hon verkligen vara så här bra? Hon blev bättre och bättre hela tiden och utvecklas väldigt mycket av att jobba.

”Har en extrem öppenhet”

Vad gör henne till en bra skådespelare?

– Jag tror att det är att hon hela tiden utvecklas. Om man ska bli en bra skådis kan man inte ha så mycket försvar och idéer om vad som är bra skådespeleri. Människor som har jobbat länge blir ofta väldigt öppna. Alicia hade redan från början en extrem öppenhet.

Samarbetet mellan Lisa Langaeth och Alicia Vikander har fortsatt och 2013 gjorde de långfilmen ”Hotell” tillsammans. I höst tävlar deras ”Euphoria” som enda svenska film på filmfestivalen i Toronto.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE