Öppnar för mer ”Midnattssol”

avAndreas Hansson

”Midnattssol” fick en rafflande avslutning i går.

Nu öppnar seriens skapare för en fortsättning.

– Det är många som frågar efter det, säger Måns Mårlind.

Foto: SVT
Midnattssol

Svenskfranska thrillerserien ”Midnattssol” har lockat en stadig publik på uppemot 1,1 miljoner tittare vecka efter vecka. Förra veckans avsnitt sågs av 1,2 miljoner.

Efter gårdagens final öppnar nu seriens skapare upp för en andra säsong.

– Det är många som frågar efter en säsong två. Båda kanalerna är väldigt nöjda, och då har de så klart frågat efter det, det är inget konstigt. Men det är inte på någon större nivå än så, säger Måns Mårlind.

– I början var det inte tänkt att det skulle bli en uppföljare, utan en säsong och att det var klart sedan. Men nu har det blivit en sådan press att vi snackar om det.

”Vi måste bli överraskade”

Han och medskaparen Björn Stein har vaga idéer för en fortsättning.

– Vi pratar och tänker. Vi är kräsna, en andra säsong måste vara bättre än den första, annars ska man inte göra den. Vi måste själva bli överraskade och berörda, det är en stor utmaning, men på grund av att vi jobbat så mycket med den finns idéer och frön till saker.

Blir det samma huvudpersoner?

– Vi har inte tänkt någonting än. Andra säsongen av ”True detective” var jävligt dålig men tänket att göra om allt från början var uppfriskande. Folk ska inte veta hur tusan det ska gå.

”Sand i stället för snö”

Serien har skapat debatt kring minoriteter, något Måns Mårlind uppskattar särskilt.

– Världen verkar verkligen ha fått upp ögonen för samer, men även ursprungsbefolkningar världen över. I Frankrike skrev Huffington Post en lång artikel utifrån frågan ”är verkligen rasismen mot samerna så stor som i tv-serien?”, säger Måns Mårlind.

– Att vara arab i Frankrike är inte alltid en dans på rosor, framförallt inte om man kommer från Algeriet, och det gör ju Leïla (Bekhti som spelar franska berbern Kahina Zadi), hon ger en sådan kraft till många tjejer i Frankrike.

Säsong ett utspelade sig i Sverige, eftersom det är en samproduktion: blir nästa säsong i Centraleuropa?

– Absolut, det låter spännande. Sand i stället för snö. Det finns ett folkslag som heter tuareger, de är en gren inom berber, ”det blå folket”, som är väldigt fascinerande, säger Måns Mårlind.

ARTIKELN HANDLAR OM