Carrie Fisher skämtade om smärtan och sjukdomen

Jens Peterson: Hon var så mycket mer än prinsessan Leia

Carrie Fisher blev en ikon som prinsessan Leia i ”Star wars”.
Men hon gjorde mycket mer. Var en underhållande författare. Filmade med Woody Allen och i romantiska succén ”När Harry träffade Sally”.

En mycket rolig kvinna som skämtade kring sin bipolära sjukdom och alkoholism.

”Wishful drinking” heter en självbiografi av Carrie Fisher. Den kom 2008, och 2006 såg jag henne framföra den på scen i Los Angeles. Med hjälp av bilder och filmer berättade hon galghumoristiskt om ett kaotiskt liv.
Till det ironiska i den showen hörde att hon av rättighetsskäl inte fick spela sånger som hennes ex-make Paul Simon skrivit om henne.
Hon har berättat mycket om missbruket av kokain och andra droger, samt om ECT, elchocker, som hon fått som behandling mot sina depressioner.
Carrie Fisher var i rampljuset redan när hon föddes. Hennes mamma Debbie Reynolds blev filmstjärna som 19-åring med kvinnliga huvudrollen i ”Singing in the rain”.

Pappa Eddie Fisher var hyfsat framgångsrik smörsångare, och som par kallades de Americas sweethearts. När Eddie Fisher lämnade Debbie Reynolds för ännu större filmstjärnan Elizabeth Taylor blev det stora rubriker.

Var på premiären i Stockholm 1977

Rubriker har följt Carrie Fishers liv. Hon filmdebuterade i Warren Beattys ”Shampoo” 1976, men det blev rollen som prinsessan Leia som gjorde henne till en minst lika stor filmstjärna som mamman. Hon och Mark Hamill kom till Stockholm 1977 inför svenska premiären av ”Stjärnornas krig”. De fortsatte spela bror och syster i ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”.

I ”Wishful drinkin” skriver Carrie Fisher att George Lucas förstörde hennes liv. Hon skriver med glimten i ögat, men är också vass kring att inte ha rättigheten till sitt eget utseende. Och om looken hon fick i Star wars.
I Woody Allens ”Hannah och hennes systrar” spelar Carrie Fisher mot Michael Caine, Mia Farrow, Max von Sydow och Dianne Wiest. Hennes största publikframgångar förutom Star wars är en liten roll i ”Blues brothers” och som Meg Ryans bästa vän i ”När Harry träffade Sally”. Hon och Tom Hanks spelade makar i komedin ”En djävul till granne” 1989.

Bulldogen Gary följde henne överallt

Hon gjorde många roller i film och tv, och men var också framgångsrik som manusförfattare. Hon kom tillbaka som Leia i ”Star wars: The force awakens” och när alla skådespelarna mötte pressen i London för ett år sedan var hon som vanligt den roligaste och en syrlig sanningssägare. ”Don´t go through the crew like wildfire” var då hennes råd till nya unga skådespelare.

Hon hyllade också regissören J J Abrams som pratade mycket, till skillnad från George Lucas som bara sa ”fortare” och ”mer intensivt” när de spelade in ”Stjärnornas krig”.
När vi stod på röda mattan vid premiären på Leicester square kom hon som vanligt med sin ständige följeslagare, franske bulldogen Gary. Hunden är med henne överallt, och är en ny del av hennes behandling som bipolär. Hon fick diagnosen i början av 1990-talet. Då var hon gift med Bryan Lourde, en agent som är far till hennes dotter Billie. Bryan Lourde lämnade Carrie Fisher för att leva med en man.

Avslöjade förhållande med Harrison Ford

Hon var tillsammans med Paul Simon av och till under tolv år. De var gifta 1983 till 1984. I samband med inspelningen av ”Blues brothers” friade Dan Aykroyd till henne och de var nära att gifta sig.
”Wishful drinking” är en självbiografi. Hon skrev också romanen ”Vykort från drömfabriken” som handlar om en skådespelerska med missbruksproblem som flyttar hem till sin berömda mamma, musikalartist. När boken filmades spelades de av Meryl Streep och Shirley MacLaine.
Tidigare i år kom ännu en livsberättelse av Carrie Fisher. Boken ”The princess diarist”, som handlar om inspelningarna av Star wars-filmerna. Där avslöjar hon ett förhållande med motspelaren Harrison Ford.
Än en gång blev det stora rubriker om Carrie Fisher.

Hon var skicklig på mycket. Inte minst på att få oss att skratta åt saker som egentligen var djupt tragiska. Hon kunde skoja om sina hälsoproblem, om missbruk som ledde till en överdos, om hjärtesorg och om mannen som hittades död i hennes hem. Om att bli fantasifigur för onanerande tonårspojkar som tänt på prinsessan Leia i bikini.
Carrie Fisher hade många skämt och fyndiga formuleringar En begåvning, en utstrålning, en kraft. Den kraften bar henne på riktigt, genom alla konstiga upplevelser det innebar att bli världsberömd i tidernas största rymdsaga.

Publisert:

LÄS VIDARE