Profilen sågar SVT:s nya ”Morgonstudion”: ”Undrar hur de tänker”

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Wikimedia Commons
Göran Åhgren.

Göran Åhgren har fyllt 67 år går nu i pension från SVT.

I samband med sin utmarsch från arbetsplatsen kritiserar han SVT:s nya satsning ”Morgonstudion” för bristen på mångfald.

– Valet av programledare kanske inte var det allra bästa. Det måste gå att hitta andra som passar bättre för målgruppen än de här, säger han i en intervju med Resumé.

Foto: TT/SVT
Carolina Neurath, André Pops, Karin Magnusson och Pelle Nilsson är nya programledare.

Göran Åhgren har fyllt 67 år och måste därmed gå i pension, enligt SVT:s 67-årsregel.

Han har jobbat på SVT sedan 1970-talet och har bland annat synts i rutan som reporter och programledare.

I samband med att den folkkäre SVT-profilen slutar riktar han kritik mot kanalens nya nyhetssatsning ”Morgonstudion”. Programmet har tidigare kritiserats för sin brist på mångfald. I en intervju med Resumé faller Göran Åhgren in i kritiken.

– Vår nya målgrupp för morgonprogrammen är 20 till 40 år. Jag undrar hur de tänker där, jag tror att det kan bli jättesvårt att få dem att titta. Jag tror också det kommer bli svårt att få folk i förorterna att identifiera sig med programledarna och titta på programmet på morgonen, säger han till tidningen.

”De kunde ansträngt sig mer”

Göran Åhgren ifrågasätter även valet av programledare.

– Valet av programledare kanske inte var det allra bästa. Det måste gå att hitta andra som passar bättre för målgruppen än de här. Alla är i samma åldersspann och bor på Södermalm. De kunde ansträngt sig mer i rekryteringen.

I ”Morgonstudion” möts tittarna varje morgon av två programledare. Programmet byggs upp kring fokuset på nyheter.

Sport och kultur kommer inte ha några egna nyhetssändningar. I likhet med Aftonbladets nyhetsprogram ”AB Morgon” kommer i stället de sport- och kulturmedarbetare som arbetar på morgnarna att i samtal med programledarna kommentera och berätta om det senaste som händer i respektive fält.

Programledarna för ”Morgonstudion” är Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath, Pelle Nilsson samt Åsa Avdic och Alexander Noren. De två sistnämnda kommer agera nyhetsankare.

”Alarmerande”

I intervjun med Resumé berättar Göran Åhgren att han kämpat för mer mångfald på SVT:s nyhetsredaktion. När han var med och startade upp ABC-redaktionen ville han till exempel se en programledare med invandrarbakgrund bredvid Bengt Magnusson.

– Jag tyckte det var viktigt för oss att visa en vilja att spegla mångfalden i samhället så som det såg ut. Det måste synas även i tv, säger Göran Åhgrén till Resumé.

I en debattartikel i Expressen skriver flera journalister, bland andra Alexandra Pascalidou, att SVT befinner sig i ”mångfaldens istid” och att situationen är ”alarmerande”.

Efter debattartikeln har Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter, svarat med en replik där hon utvecklar sitt resonemang kring de nya programledarna:

”De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet. Det här är en fråga för hela branschen”.

Nöjesbladet söker SVT för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM