Ryska utrikesdepartementet rasar mot norsk serie

Kallar ”Frontkjempere” för skamlig och oacceptabel

NRK:s nya dokumentärserie om norska SS-soldater, ”Frontkjempere”, får kritik av historiker och av ryska utrikesdepartementet.
NRK:s nya dokumentärserie om norska SS-soldater, ”Frontkjempere”, får kritik av historiker och av ryska utrikesdepartementet.

NRK:s nya dokumentärserie om norska SS-soldater har blivit en het potatis i Norge.

Nu rasar också ryska utrikedepartementet mot ”Frontkjempere”.

– Vi anser att den är oacceptabel och skamlig, skriver de på Twitter.

Den nya norska dokumentärserien ”Frontkjemperne” har fått kritik av historiker och dokumentärfilmare i landet. Nu rasar också ryska utrikesdepartementet mot programmet på sin Twitter.

”Vi tog del av ”Frontkjemperne”, en dokumentärserie om SS-legionärer som ’heroiskt’ kämpade på östfronten. Krigsförbrytare och nazistiska medhjälpare visas som patrioter som motsätter sig expansionen av bolsjevismen. Vi anser att detta är oacceptabelt och skamligt”, skriver Maria Zacharova, chef för ryska utrikesdepartementets pressavdelning.

Aftonbladet har sökt NRK, som hänvisar till producenten Alexander Kristiansen. I ett mejl skriver han att ryska utrikesdepartementet ger en onyanserad bild serien.

”Täcker folkmordet på judarna”

”Alla historiker i serien påpekar att vissa norska frontkämpar, både direkt och indirekt, var inblandade i krigsförbrytelser. Ett antal scener visar krigsförbrytelser där norrmän deltog i mordet på civila och judar, där de mest grymma scenerna visar kvinnor och barn som bränns levande”, skriver han i mejlet och tillägger:

”Serien täcker också folkmordet på judarna, där filmer från koncentrationslägren visar nazisternas grymheter. Nazisternas önskan att utrota det judiska folket och nazistens utrotningskrig i öst betonas flera gånger i serien”

Dokumentärserien handlar om de norska män som anmälde sig frivilligt till tyska militärtrupperna Waffen-SS under andra världskriget. Soldaterna deltog i Operation Barbossa, och den tyska invasionen av Sovjetunionen.

Serien har diskuterats friskt på landets kultur- och debattsidor. I norska dagstidningen Aftenposten kallar historikern Sigurd Stenwig den för en ”misslyckad dokumentär”. Nina Grünfeld skriver i samma tidning att ”NRK: s uppgift är att göra oss klokare. Den här serien gör det motsatta”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN