Petra Marklund

Krisen fick Petra Marklund att bryta ihop: ”Har haft svårt att sova”

Artisten började gråta mitt under ”Värvet”-intervjun

Av: 

Petter J Larsson

Petra Marklund
Petra Marklund

NÖJE

Under ”Värvet”-intervjun börjar Petra Marklund, 36, gråta.

Sedan berättar hon om depressionen som gjort det svårt för henne att sova.

– Det är så sjukt att vi inte pratar mer om klimatproblematiken, säger artisten i podcasten.

När Petra Marklund intervjuas av Kristoffer Triumf, 47, i podcasten ”Värvet” bryter artisten plötsligt ihop. Hon berättar att mycket av det kommande albumet, som släpps i juni, kommit ur en kris – och börjar gråta.

– Jag tror att jag har varit smått deprimerad ett tag. Jag tog inte någon hjälp då men jag hade svårt att sova och det har drabbat mig under en väldigt lång tid, säger hon i podcasten.

Anledningen till depressionen är en klimatångest som drabbat Petra Marklund, tidigare känd som ”September”.

– Jag kan inte värja mig mot det. I början så ignorerade jag det lite, sedan blev det helt omöjligt och jag tror att det gjorde att allt annat bara blev så jävla patetiskt. Det har hjälpt mig jättemycket i mitt sätt att värdera och hur man ser på status, hierarkier och allt jävla skit. Jag känner att det finns så jävla mycket som vi måste tänka på. Det är så sjukt att vi inte ställer om och att vi inte pratar mer om klimatproblematiken.

Kristoffer Triumf

Uppmanar influencers

Artisten har många vänner som är engagerade i kampen mot klimatförändringarna och har länge varit medveten om den kris jorden står inför. Hon har läst Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppssons bok ”Åtta steg mot avgrunden” om hur världen kommer att se ut under de kommande 80 åren – och tycker att det är ”jävligt att ta in”.

Petra Marklund vill se robustare åtgärder för klimatet från folk på maktpositioner. Själv har hon inte flugit ”på länge” och säger att hon tar elcykeln så mycket hon kan. Hon har skrivit om klimatet på sin nya skiva och uppmanar svenska influencers med stora följarskaror att också ta sitt ansvar.

”Alla skulle vika ut sig”

I intervjun öppnar ”Satellites”-sångerskan också upp om den tuffa första tiden som artist. Hon var bara 12 år gammal när hon började spela in låtar och släppte som 14-åring debutalbumet ”Teen queen” 1999. Petra Marklund berättar om en ”värld av vargar och rävar”, långt innan #Metoo.

– Jag var ett litet barn som bara var ute och fick lära mig den här världen på ett jävligt hårt sätt, säger hon.

– Det var en kultur av att alla tjejer skulle vika ut sig. Playboy var och drog i mig och de från mitt eget skivbolag var på mig hela tiden med att jag skulle vara sexig och att jag inte var rätt för projektet eftersom jag inte var lika villig att bjuda på mitt sexiga jag.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

E-Type om miljonskulden: ”Jävligt mörkt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Petra Marklund

Kristoffer Triumf

Playboy

Influencers

Värvet

Metoo