Yasin flerfaldigt Grammisnominerad

Oskar Carlsson/TT

Sofia Sundström/TT

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-04-15

Nu står det klart att den kontroversielle rapparen Yasin nomineras till fyra priser på Grammisgalan, däribland årets artist. Lika många nomineringar har Ane Brun, Victor Leksell och Ana Diaz.

– Jag är så jäkla glad, jag har gått runt och varit speedad i två dagar, säger Ane Brun.

Nomineringarna i de sista sju kategorierna har nu presenteras. Fyra artister, med fyra nomineringar var, delar på favoritskapet inför årets Grammisgala.

En av dem är Ane Brun som med sitt fjolårsalbum "After the great storm" är nominerad i kategorierna årets album och årets alternativa pop. Samtidigt kan hon med sitt andra album från förra året, "How beauty holds the hand of sorrow", ta hem pris för årets visa/singer-songwriter. Hon kan dessutom vinna en Grammis för årets kompositör.

– Jag släppte två album förra året och jobbade häcken av mig under ett år som var väldigt konstigt. Det är otroligt tillfredsställande att man får bekräftelse på att man har gjort avtryck. Jag är väldigt stolt och tycker att de här skivorna är det bästa jag har gjort, säger hon.

"Gräver i själen"

Det är speciellt en nominering som hon är extra stolt över.

– Alla nomineringar känns väldigt stora, men årets kompositör går extra djupt eftersom det är där man gräver i själen, det är ett hantverk jag har jobbat med i många år, säger hon.

Ane Brun har tidigare blivit nominerad på Grammisgalan, men aldrig vunnit. Däremot har hon tagit hem tre statyetter på den norska motsvarigheten Spellemannprisen.

Resterande tre artister med fyra nomineringar är Victor Leksell, Yasin och Ana Diaz. Trion har likt Ane Brun prischans i årets album-kategorin – Leksell för "Fånga mig när jag faller", Yasin för "98.01.11" och Diaz för "Tröst och vatten".

Men bara två av dem, Victor Leksell och Yasin, är nominerade i den kanske tyngsta kategorin, årets artist. Där tävlar de om en Grammis mot Miriam Bryant, Miss Li och Newkid.

Yasin åtalad

Men snacket inför Grammisgalan kommer till stor del ofrånkomligen att handla om Yasin. Rapparen är åtalad för stämpling till grovt brott och frihetsberövad sedan nyårshelgen.

Yasin är dock inte den enda av årets nominerade artister som är brottsmisstänkt. Rapparen Haval, nominerad i kategorin årets nykomling, är också han frihetsberövad och åtalad för ett grovt brott.

Branschorganisationen Ifpi Sverige, som arrangerar Grammisgalan, motiverar i en skriftlig kommentar beslutet att nominera de brottsmisstänkta artisterna:

"Bland årets nominerade finns ett antal personer som är misstänkta för brott. Grammis sympatiserar naturligtvis inte med de gärningar de är misstänkta för, men står fast vid vår åsikt om att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för", skriver Ifpi Sverige till TT.

"Vi har valt den positionen, då vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande annars riskerar att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar".

Vilka artister som plockar hem årets Grammisar avslöjas på Grammisgalan den 3 juni, som i år är pandemianpassad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln