Lassgård: "Stolt över filmen"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rolf Lassgård blev nyligen Guldbaggenominerad för sin roll i "Min pappa Marianne". "Jag är oerhört glad och stolt över den filmen och nomineringen", säger han.

NÖJE

"Min pappa Marianne" såg ut att bli den film som svensk filmbransch så länge efterlyst: en bred kvalitetsfilm som lockade folk till biograferna. Men så kom pandemin.

Det såg lovande ut, bioåret 2020. Biografernas biljettkassor världen över hade satt rekord under 2019, med motsvarande 403 miljarder kronor. De svenska siffrorna för början av året var också starka, vilket inte minst "Min pappa Marianne" med Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre skulle komma att bidra till.

"Rolf Lassgård gör sitt livs roll i 'Min pappa Marianne' – en feelgoodfilm med precis lagom mycket mörker för att bli helt sann. Kanske kan den visa vägen ut ur krisen för svensk film", skrev exempelvis TT:s recensent Karin Svensson vid premiären i mitten av februari.

Utmanande roll

220 000 hann gå och se den. Men sen slog pandemin till. Många biografer stängde och storfilmer sköts framåt. I början av mars minskade biobesöken med nästan 96 procent i Sverige, jämfört med samma tid föregående år.

– Vår film hann ju gå ett antal veckor på bio men det är klart att man kan spekulera i hur bra det hade kunnat gå. Den släpptes ju för strömning sedan och där gick den också i taket och låg etta, säger Rolf Lassgård.

Han Guldbaggenominerades nyligen för sin roll som prästen Lasse som kommer ut som Marianne, en roll som han beskriver som en "utmaning han väntat länge på".

– Det dröjde ett par år efter Ove innan den dök upp. Det känns verkligen roligt med en Guldbaggenominering för den här rollen.

TT: Med lite perspektiv, hur ser du på filmen och mottagandet?

– Jag känner att det vi hoppades på skedde, att filmen skulle nå fram till publiken. Vi trodde kanske att det skulle vara lite svårare att nå ut i landet men så blev det inte, tvärtom, och det tycker jag är väldigt glädjande, säger Rolf Lassgård och fortsätter:

– Det är så lätt att tycka rätt och vara politisk korrekt, men när man drabbas av något emotionellt, någonting så här omvälvande som det blir för dottern i filmen, så är det inte lika enkelt längre och det tyckte jag var intressant att skildra.

Nominerad till årets hetero

Guldbaggenomineringen är stor och betydelsefull för Rolf Lassgård men det är även nomineringen av "Min pappa Marianne" i kategorin årets film vid QX-galan 2021, där Rolf också nominerats till årets hetero.

– Det är stort för mig. Jag gav mig in i rollen på darrande steg – det har ju också funnits en debatt om en heterosexuell skådespelare bör spela en sådan här roll – så jag är väldigt glad och stolt över att filmen har välkomnats i transvärlden och det tycker jag att QX-nomineringarna är bevis för.

Inför 2021 hoppas Rolf Lassgård att biograferna kan öppna igen.

– Jag tror att suget efter sociala mötesplatser kommer att vara stort. Det här att sitta hemma och se på serier har vi gjort nu. Men jag hoppas också att det här inte bara blir av ondo, att vi fått tid att reflektera över vad vi ska gå tillbaka till. Vad blir det nya normala? Jag hoppas att vi kan koncentrera oss på ännu större problem. Det här konsumtionssamhället kan inte bara köra på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN