Granskningsnämnden

P1:s intervju med Isabella Löwengrip fälls

Granskningsnämnden ger influencern föräldrar rätt efter anmälan – Isabella: ”Berättade om min upplevelse”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Isabella Löwengrips föräldrar får rätt mot Sveriges Radios P1.

Granskningsnämnden väljer att fälla kanalens söndagsintervju med entreprenören och influencern där hon oemotsagd tilläts breda ut sig om vad hon beskrev som sitt ”trauma som barn”.

”Delar av programmet är djupt kränkande”, skrev mamman i sin anmälan.

Granskningsnämnden ger Isabella Löwengrips föräldrar rätt. Den söndagsintervju med entreprenören som P1 sände i maj fälls efter att både Löwengrips mamma och pappa med respektive partners anmält intervjun.

Granskningsnämnden väljer att fälla ”Söndagsintervjun” i P1 när det gäller bestämmelsen i SR:s sändningstillstånd om respekt för privatlivet. Däremot frias programmet när det gäller kravet på opartiskhet.

Inte oavvisligt allmänintresse

”De uppgifter av intrångskaraktär som förekom rörande NN:s (Löwengrips, reds anm) familj kan inte anses vara motiverade av något oavvisligt allmänt intresse. Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut som fortsätter:

”Programmet bestod av NN:s personliga berättelse och reflektioner om bland annat sin uppväxt. Med beaktande av programformen, där det tydligt var den intervjuades egna åsikter och upplevelser som fördes fram, strider inte programmet mot kravet på opartiskhet.”

Isabella Löwengrips föräldrar valde att anmäla den radiosända intervjun till Granskningsnämnden efter att dottern oemotsagd berättat om sitt ”trauma som barn” och bland annat sa:

– Där trygghet ska vara finns det ingen trygghet. Varken mamma eller pappa tog emot mig, de fanns inte där, de stod inte bakom mig eller runt mig.

SR: Tar till oss av kritiken

I sin anmälan till Granskningsnämnden skrev Isabella Löwengrips mamma bland annat:

”Det är ett intrång i vårt privatliv där vi inte har fått någon som helst chans att rentvå oss eller komma med vårt perspektiv. Isabella har en egen agenda och enbart Isabellas ord får höras oemotsagt, och detta på skattefinansierad kanal som säger sig vara opartisk och oberoende av privata särintressen”.

Ansvarig utgivare för ”Söndagsintervjun” i P1 är Nina Glans. Hon säger till Aftonbladet att Sveriges radio nu kommer att utvärdera fällningen och diskutera vad de kunde ha gjort annorlunda.

– Självklart tar vi till oss av kritiken. Som alltid när något av SR:s program fälls kommer vi att utvärdera och diskutera vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger hon.

Nina Glans poängterar att Granskningsnämnden valde att fälla ”Söndagsintervjun” för intrång i andra personers privatliv, men fria när det gäller opartiskhet.

– Det visar att Granskningsnämnden ser att det är en väldigt personlig programform det handlar om. Däremot gick vi för långt när det gäller andra personers privatliv. Det får vi acceptera och utvärdera. Vi gjorde en annan bedömning när vi sände programmet. Då tyckte vi att Isabella Löwengrip hade rätt till sin historia och sina känslor när det gällde sin uppväxt och vi gjorde bedömningen att hon kunde prata om det utan att peka ut någon enskild. Men Granskningsnämnden har gjort en annan bedömning och det ska vi har respekt för så klart.

Isabella: Rätt till sin egen upplevelse

Aftonbladet når Isabella Löwengrip över telefonen strax efter att beslutet tillkännagetts:

– Först och främst är det ju inte jag som fälls utan SR. Men å andra sidan, som barn har man alltid rätt till sin egen upplevelse och det var det jag tog upp i P1. Jag berättade om min upplevelse och mina känslor från de åren när jag var liten.

Har du pratat med din mamma om det här?

– Det vill jag inte svara på, det är privat.

Aftonbladet har sökt Isabella Löwengrips mamma.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

I P1 berättade Isabella Löwengrip om sin barndom – då anmälde mamman programmet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för profilerna i Robinson 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Granskningsnämnden

”Blondinbella” Isabella Löwengrip