Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mårten

Psykolog: Julvärden ska vara äkta och levande

Publicerad 2020-11-15

Snart står det klart vem som blir årets julvärd i SVT. Att hålla ensamma tittare sällskap är kanske viktigare än någonsin under årets pandemijul.

– Ensamheten är stor och många behöver känna att de ingår i en gemenskap, säger den tidigare radiopsykologen Allan Linnér.

Att julen kan vara smärtsam för den som inte har nära och kära till hands är ingen nyhet. I år väntas dessutom ännu fler av oss bli utlämnade åt ensamhet och svåra tankar på grund av pandemin.

Att då ändå ha traditioner, som att se en känd person tända ett ljus och presentera traditionsenliga program fyller en viktig funktion, säger psykologen Allan Linnér, som i flera år hördes i programmet "Radiopsykologen" i P1.

– Vi är hjälpta av traditioner och ritualer av olika slag. De är viktiga därför att de rymmer kontinuitet och något igenkännbart, något som vi är bekanta med. I vissa ögonblick kan vi få känslan av att just nu delar jag något med många andra. Just nu så är jag lite mindre ensam, eftersom att jag gör samma sak som alla andra, säger han.

"Bidrar till gemenskap"

Och att ha sällskap av bekanta människor är viktigt – må så vara att det sker genom en tv-ruta. Det har också SVT tagit fasta på under pandemin – till exempel när man återinförde sina avskaffade hallåor i våras. Dessa kommer också att återkomma i jul.

– Man kanske i någon bemärkelse tycker att det är någon som man känner. Man vet vad personen står för, man vet hur de brukar bete sig och man vet vad det är som man tycker om eller inte tycker om med dem. På det sättet utgör de också ett sällskap. Vi vet att ensamheten är det som dödar mest. Alla ritualer som bygger eller bidrar till gemenskap och motverkar ensamhet är av värde, säger Allan Linnér.

När Lotta Lundgren och Erik Haag delade på julvärdskapet 2017 var deras medverkan inspelad i förväg, vilket möttes av en del kritik. Allan Linnér tror att direktsändning passar bättre för tittare som vill känna sig mindre ensamma.

– Jag tror att det ska vara äkta vara. Man brukar ju höra kommentarer från julvärden före jul, till exempel om att hon eller han är nervös för att tända ljuset. Då har man läst det i tidningen och sitter sedan med när ljuset ska tändas. Då blir det på riktigt, då är vi nära en äkta upplevelse, säger han.

"Klok och har humor"

Linnér råder den som blir årets julvärd att försöka vara så äkta och personlig som möjligt.

– Tilltalet ska kännas äkta och levande, och det ska kännas som att det är riktat till alla som tittar, och i bästa fall ska det kännas som att det är riktat till just mig. Det är ju en ganska rejäl beställning, men om är man beredd att vara så äkta som möjligt så går det igenom, säger han.

Genom åren har julvärdarna varit i varierande åldrar och haft skilda sysselsättningar, som programledare, artister, skådespelare och nyhetsuppläsare. Just i år tycker Allan Linnér att jobbet borde gå till någon med lite tyngd och erfarenhet.

– När vi är rädda, osaliga och kanske till och med förvirrade så kanske det behöver vara en person som vet vad hon eller han pratar om. Då kanske en något äldre person framstår som något trovärdigare. Någon som verkar veta något om livet.

TT: Vem ser du själv helst se som julvärd?

– Agnes Wold kanske. Hon är klok och har humor. Sedan är hon ju i och för sig så förknippad med corona så klart, men jag tror att många skulle tycka att det var värdefullt, kul och tryggt. Det är mitt förslag.