Disney varnar för stereotyper i Mupparna

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kermit och Miss Piggy får finna sig i att varningstexter lagts ut till 18 olika avsnitt av Mupparna. Arkivbild.
Foto: Michael Tweed/Alan Greth
Kermit och Miss Piggy får finna sig i att varningstexter lagts ut till 18 olika avsnitt av Mupparna. Arkivbild.

NÖJE

Strömningstjänsten Disney Plus har lagt till en varningstext i början av 18 olika "Mupparna"-avsnitt.

Enligt varningstexten innehåller avsnitten negativa skildringar och/eller dålig behandling av människor eller kulturer. Strömningsjätten konstaterar i texten att "de här stereotyperna var fel då och är fel nu", uppger BBC.

Varningarna har lagts till vid avsnitten av olika anledningar. I ett avsnitt sjunger Johnny Cash framför sydstatsflaggan, som av många ses som en rasistisk symbol.

Disney skriver också att i stället för att ta bort avsnitten helt, vill de "erkänna dess skadliga inverkan, lära av det och skapa en mer inkluderande framtid".

De nya märkningarna kommer efter månader av debatt kring filmer och tv-serier som kan betraktas som stötande. Omprövningen föranleddes av Black lives matter-protesterna och debatten har förts kring flera program och filmer, bland annat "Pang i bygget" och "Borta med vinden".

Två avsnitt av den sista säsongen av "Mupparna" är också helt borttagna. Ett med skådespelaren och komikern Chris Langham, som senare dömdes till fängelse för barnpornografibrott. I det andra avsnittet gästade Brooke Shields programmet – men det togs bort av musikrättsliga anledningar.

Liknande varningstexter har tidigare lagts till på andra Disney-produktioner, bland andra "Aladdin", "Peter Pan", "Lady och Lufsen", "Djungelboken" och "Dumbo".

Publicerad:

LÄS VIDARE