Lotta Lundgren: Blev kvar på sjukhus en hel vår

Lotta Lundgren.
Lotta Lundgren.

Efter en karriär i reklambranschen gjorde matprofilen Lotta Lundgren, 50, debut i tv-rutan.

Men tiden där emellan, då hon fick tillbringa flera månader på sjukhus, är okänd för de flesta.

– Ibland tänker jag att jag har drömt det här, säger hon i podcasten ”Hundåren”.

I podcasten ”Hundåren” av Tomas Andersson Wij, öppnar Lotta Lundgren upp sig om den tuffa perioden efter hon fött sitt andra barn.

– Det såg ut som att jag hade ett barn kvar inne i mig, säger hon.

En ”jättestor” cysta

Lotta Lundgren var nyförlöst, hade en ny bebis och en ett- och ett halvtåring hemma när hon fick åka in tillsjukhuset för röntgen.

– Då upptäckte man en jättestor cysta, stor som ett vitkålshuvud faktiskt. Jag tror att det kan ha varit svenskt rekord. Centralt placerad i levern.

Läkarna bestämde att hon skulle opereras direkt.

– Det blev en sån där fem timmar lång historia där man skar ur den här jättegrejen ur mig. Sen blev jag kvar på sjukhuset en hel vår, utan min bebis och min lilla lilla pojke.

Det var på grund av komplikationer som ledde till fler operationer som sjukhusvistelsen blev längre än väntat.

– Jag blev inte bra, det var liksom fel. Jag tappade aptiten helt. Tror jag förlorade 15 kilo, och tynade faktiskt bort, berättar Lundgren.

– Ibland tänker jag att jag har drömt det här.

Lotta Lundgren fick tillbringa flera månader på sjukhus.
Lotta Lundgren fick tillbringa flera månader på sjukhus.

Fick abstinens

Vändpunkten för Lundgrens tillstånd kom efter att hon nått botten.

– Då var jag liksom så väck och då upptäckte de att det läckt ut galla i hela lungsäcken, hur mycket som helst, det bara sörplade när jag andades.

Vidare berättar hon hur en ”gammal” läkare började tappa ut galla från hennes kropp.

– Han hugger mig med något som känns som en grov skruvmejsel. Sen petar han in en lång slang och då svimmar jag på en sjuksköterska. Men från det, den lite medeltida vårdproceduren, börjar jag bli bra igen.

Lotta Lundgren fick äntligen åka hem till sina barn. Men kampen för att komma tillbaka till det normala var lättare sagt än gjort. Efter flera månader på morfin.

– Jag låg i tio dagar och bara svettades, kunde inte sova, hade spring i benen, natt efter natt. Helt tokig i huvudet blir man av abstinens.

Nya perspektiv

Innan sjukdomsperioden kunde Lotta Lundgren jobba från morgon till kväll, sex dagar i veckan. Med den tuffa tiden gav henne nya perspektiv på livet.

– Att bli så sjuk är en så omstartande händelse, så du kan inte gå tillbaka till det som var för du är inte riktigt samma person längre.

Hon lovade sig själv att hon skulle börja arbeta med mat. Och när hon hade tagit sig tillbaka från morfinberoendet och sjukdomen rivstartade hon sin nya karriär.

– Bok skulle skrivas och tv-program skulle göras. Då blev det ”Landet brunsås”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN