Mejla

Linn Elmervik

Riskerar att välja fel – om han går på känsla

Linn Elmervik: Därför borde TV4-bonden lära av de äldre

Publicerad:
Erik Parai Arnesson.
Foto: TV4
Erik Parai Arnesson.

Eriks kärleksjakt i ”Bonde söker fru” riskerar att sluta i hjärtekross.

Han borde göra som Mats – och skicka hem den tveksamma.

Bara två tjejer finns kvar på Erik Parai Arnessons gård och än har 25-åringen inte gjort sitt slutgiltiga val, men han verkar mer intresserad av den tveksamma Julia än den mer tillgängliga Emma.

Jag vill ge ett råd i all välmening: Sluta jaga den passionerade kärleken som är på väg bort.

Det handlar inte om Julia, hon har under hela programmet framstått som en snäll och vettig person. Tyvärr verkar hon inte särskilt intresserad av Erik.

Medan Emma hela tiden velat träffa den småländska bonden har Julia varit osäker på sina känslor och funderat på att lämna programmet. Hon har också sagt att hon hoppas att allt kommer att kännas bättre när hon och Erik är ensamma och utan tv-kamerorna.

Spoiler: Det kommer det förmodligen inte. I stället för att gå ut ur ”Bonde söker fru” med en trygg och kärleksfull relation i ryggen riskerar Erik att få jaga henne till döddagar.

Är meningslöst att jaga en undflyende person

Hästbonden Mats Thomsson, 54, är mer än dubbelt så gammal som Erik och har lärt sig att det är meningslöst att försöka tämja en undflyende person. I kvällens avsnitt skickade han hem brevskrivaren Karin trots att det hela tiden varit uppenbart att han haft starka känslor för henne. Så starka att han grät första gången de sågs.

Det var tydligt att Karins tidigare tveksamhet kring ett liv på Mats gård kan ha påverkat hans beslut, även om han aldrig sa det rakt ut. Hon hade flera gånger gjort klart att hon inte gillade Mats hus och var tveksam till om hon någonsin skulle vilja flytta dit.

– Jag har svårt att se mig själv på den här gården, sa hon för ett par avsnitt sedan.

Då tog Mats sig i kragen – och valde förnuft framför känsla.

Så utmattande att man riskerar att gå in i väggen

Det kan säkert handla om ålder. Mats har längre erfarenhet av relationer och har kanske lärt sig att det knappt finns något jobbigare än att försöka hålla kvar en tveksam partner. Det är i själva verket så utmattande att man riskerar att gå in i väggen och behöva läggas in på spa efteråt (ja, jag talar av egen erfarenhet).

Vill man istället ha tid att i lugn och ro ägna sig åt sina intressen och att träffa vänner utan att ständigt oroa sig för att människan man lever med ska försvinna är det bättre att välja någon som inte konstant funderar på att dra.

Det handlar inte om att nöja sig, utan om självrespekt.

Av: Linn Elmervik

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN