Marie Bergman

”Jag har försonats med honom i mitt hjärta”

Marie Bergman, 70 i dag, om avhoppet från Family Four, hur hon träffade sin man och sorgen efter familjens hund

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Hon slog igenom i Family Four – men valde sedan att lämna succégruppen.

För artisten Marie Bergman, som fyller 70 år idag, blev tiden som följde en mardröm.

– Folk kom fram på gatan och skällde ut mig.

Marie Bergman fyller 70 år.
Marie Bergman fyller 70 år.

Mångfacetterade Marie Bergman står med benen stadigt i flera olika genrer. På 70-talet sjöng hon om politik och vita vidder, 1994 slog hon sig ihop med Roger Pontare och vann Melodifestivalen med ”Stjärnorna”.

Hon har turnerat flitigt, spelat på festivaler och haft krogshower på Berns och Hamburger Börs. Idag, lördag, fyller denna flitiga artist 70 år, en dag som präglas av sorg över att familjens älskade hund nyligen gick bort.

– Hon satt i mitt knä, hade ryckiga andetag och hon hade tappat känseln i bakdelen så vi hade ringt veterinären som var på väg för att avsluta lidandet. Plötsligt ville hon ned på golvet och ålade in till husse som satt i sitt arbetsrum. Han tar upp henne i famnen, bär henne till oss och lade henne på sitt bröst. Då släppte hon taget och dog av sig själv, säger Marie Bergman som är märkbart rörd.

Firar utomhus

Med det i färskt minne går det dessutom inte att fira ordentligt i dessa dystra tider.

– Vi har kommit på att vi ska använda vår carport. Det blir våra barn och barnbarn och några ytterst få vänner som får fira utomhus. Det blir hamburgare och så får man plocka i ordning allting själv. 

Hur är det med siffran 70?

– Jag försöker hålla mig ifrån normerna kring alla siffror, inte bara 70, men det är inte så lätt. Vi är alla indoktrinerade att man ska vara på ett visst sätt, men jag försöker leva som jag gjort hela mitt liv, jag är inte äldre än jag känner mig.

Rockbjörnen 1979. Saxat från bildtext: Ulf Lundell: årets svenska rockartist (som dessutom gjorde årets svenska LP: Ripp Rapp). Marie Bergman: årets svenska folkmusikartist. Jörgen Widsell, Aftonbladet/Ung som delade ut priserna. Årets dansband: Wisex. Jerker Nilsson, Monika Barvén. Undre raden: Tommy Carlsson, Kikki Danielsson, Tommy Stjernfeldt och Lasse Hagelin.

”Gick hem och grät”

Du har varit med och vunnit Mellon tre gånger på fyra försök – ett imponerande facit?

– Ja, första två gångerna var med Family Four och de var mitt bananskal in i artistvärlden.

Family Four var extremt stora då?

– Det var en intressant debut i den här världen. Men jag kände att jag inte passade in riktigt. Jag var 18-19 år när jag började och jag var med i nästan fem år, men jag hade massor av sånger i mig som ville ut. Det krockade med bandets grundare Berndt Östs intressen så jag var tvungen att välja. Jag valde att gå och det blev tyvärr en stor besvikelse från hans sida. Då lärde jag mig att man kan inte göra alla människor nöjda. Det var som en skilsmässa, det var tufft. Folk kom också fram på gatan och skällde ut mig för att jag hade lämnat gruppen. Då gick jag hem och grät, men insåg att jag kan inte göra alla nöjda.

Du kände aldrig att du kanske hade gjort ett misstag?

– Nej, tvärtom, jag var ledsen över att Berndt Öst tog det så, han tyckte att jag förstörde, men jag fick lära mig att leva med det.

Försonades ni någon gång?

– Nej, det gjorde vi inte. Men jag har försonats med honom i mitt hjärta.

Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst skålar i champagne efter att ha vunnit Melodifestivalen för andra året i rad, då med melodin "Härliga sommardag" i Malmö 12:e februari 1972.

Dog i Estonia

Din kollega i Family Four, artisten Pierre Isacsson, gick bort när Estonia förliste?

– Det var hans sista resa. Det låter som en klyscha, men så var det. Han var artistansvarig på båten och vi hade talats vid bara några veckor innan om att han skulle sluta och han ville så gärna träffas. Pierre var en riktig goding, han var så snäll och godhjärtad.

Den låt man förknippar dig mest med är nog ”Inte ger man fan i politiken”?

– Jag tyckte låten var fantastisk, men jag var nyförlöst mamma och ammade så jag var oförmögen att skriva och tänka. Så jag ringde Ola Magnell och frågade om han kunde skriva en text och det gjorde han och den har följt mig. Det är en sång som aldrig kommer blekna.

Marie Bergman och Lasse Englund 1992.

Träffade kärleken via musiken

Du är gift med musikern Lasse Englund – träffades ni på ”jobbet”?

– Vi gjorde ett par plattor ihop, men efter ett tag så slog vi våra påsar ihop på alla plan. Vi träffades via musiken och det är vårt lim. 

Och ljuv musik uppstod?

– Det gjorde det, haha! Vi jobbar och är tillsammans och just för att vi har den här visionen som är mer än avbetalningar och skulder, den tråkiga vardagen, så går det utmärkt. Vi anpassar oss, vi har platser i huset där man kan dra sig undan.

Ni gifte er 1981 – det blir 40 år nästa år?

– Det stämmer, vi gifte oss i Rådhuset. Vi träffades 3-4 år innan, men en del av det var hemligt. Vi skilde oss från våra respektive, men det har vi aldrig ångrat. Vi är också goda vänner med våra före detta och vi umgås ibland. Jag är nog närmare mitt ex nu än jag var då, han kommer till exempel på min födelsedag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Marie Bergman och Roger Pontare 1994.
Marie Bergman svarar på Aftonbladets läsares frågor i telefon efter vinsten med ”Stjärnorna” 1994.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Marie Bergman

LÄS VIDARE

Titti Sjöblom: Blir ändå alltid jämförd med mamma

ÄMNEN I ARTIKELN

Marie Bergman

Melodifestivalen

Roger Pontare

Ola Magnell

Estonia