Hollywoodfrun Åsa Vesterlund drabbad av cancer igen

Ska ha missats av svensk sjukvård: ”Trodde läkaren hade koll”

Hollywoodfrun Åsa Vesterlund har drabbats av hudcancer igen.

Men den upptäcktes först i USA – en svensk specialist hävdade att hennes märken var helt ofarliga.

– Jag litade fullständigt på honom. Jag trodde ju att han hade koll, säger hon.

Det var 2010 som Hollywoodfrun Åsa Vesterlund, 46, drabbades av hudcancer för första gången. Några år senare kom den tillbaka och Åsa Vesterlund tvingades till en akut operation.

Hon opererades i USA då hon inte litade på svensk sjukvård.

– Det är ett malignt melanom till som ska opereras bort. Så jag ska till USA nästa vecka och får väl ta bort det då. Det är bättre att operera sig i USA, svenska läkare litar jag inte riktigt på, sa hon då till Aftonbladet.

Åsa Vesterlund har drabbats av hudcancer igen.
Åsa Vesterlund har drabbats av hudcancer igen.

Frustrerad

Under måndagen skrev Åsa Vesterlund i flera stories på Instagram att hon återigen har drabbats av cancer. Där förklarar hon att svenska läkare missade den och att hennes amerikanska läkare snabbt upptäckte hudcancern. Hon påtalar också att det är andra gången som svensk sjukvård missar födelsemärken som sedan visat sig vara cancer.

När Aftonbladet talar med Åsa Vesterlund, som just nu är i USA, berättar hon mer om vad som har hänt och frustrationen hon känner över att cancern missades i Sverige.

– Specialistläkaren som jag träffade i Sverige utbildar även andra hudläkare. Han reser runt och håller föredrag om hudcancer så jag litade fullständigt på honom. Jag trodde ju att han hade koll, säger Åsa Vesterlund.

– Jag har haft två melanom tidigare och massor av märken som varit förstadier till cancer. Min hudläkare i USA vill att jag ska komma var tolfte vecka för en kontroll. Men jag brukar gå dit var fjärde eller var sjätte månad för att hålla koll. Så jag gick till den här specialisten i Sverige och kände mig helnöjd. Det var ett privat vårdalternativ och jag kollade upp honom ordentligt innan.

Åsa Vesterlund.
Åsa Vesterlund.

Märkligt märke

Före läkarbesöket hade Åsa Vesterlund dessutom upptäckt ett märke på foten som hon tyckte kändes märkligt, vilket hon också sa.

– Han sa att det inte var något, och jag frågade om han var helt säker. Och det var han absolut. Han kollade även hela mig och jag bad honom till och med kolla hela mig en gång till eftersom jag kände mig supernojig. Han sa att jag var helt frisk. 

Men så fort Åsa Vesterlund landade på amerikansk mark besökte hon den hudläkare som hon haft kontakt med sedan första melanomet upptäcktes.

– Han har räddat mitt liv flera gånger. Direkt sa han att två märken såg ut som melanom. Han har aldrig haft fel. Jag fick svar på två dagar. Märket på foten och även ett märke i ansiktet var melanom. Jag är så glad att jag har min läkare i USA. Men nu är det borta och allt är bra. 

Har du hört av dig till läkaren som missade hudcancern?

– Nej, jag har faktiskt inte gjort det. Men jag vill även säga att alla läkare kan göra fel, så är det. De är mänskliga. 

”Man kan dö”

Åsa Vesterlund vill avslutningsvis uppmana alla läsare att hålla koll på sina födelsemärken. 

– Det är ingen fara om man tar bort märkena i tid, det är ju när man väntar som man kan dö! Folk verkar inte förstå hur allvarligt det är med hudcancer. Men det är inte heller som många tror att bara ta bort ett melanom, det är en stor jävla operation. Jag hade 40 stygn efter ena operationen.

 

Publisert:

LÄS VIDARE