Vegansk mat

Veganprofilens kritik mot SVT-programmet: ”Har ett ansvar”

SVT:s försvar: Gjort det program vi tänkt oss

Av: 

Natalie Demirian

Gustav Johansson.
Gustav Johansson.

NÖJE

Veganprofilen Gustav Johansson kritiserar SVT-programmet ”Den gröne slaktaren” hårt.

– Jag upplever att SVT förstärker den negativa bilden folk redan har av vegomat som något krångligt, svårt och annorlunda, säger han.

Men SVT slår tillbaka mot kritiken.

I programmet ”Den gröne slaktaren”, som hittills har sänts i två avsnitt, utforskar programledaren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson nya råvaror, samtidigt som Paul Svensson ska ställa maten han lagar med råvarorna mot klassiska rätter i ett tävlingsmoment.

”Väldigt oklart”

Veganprofilen och kokboksförfattaren Gustav Johansson, som driver veganbloggen och Instagramkonto ”Jävligt gott”, är en av flera veganer som på sociala medier kritiserat programmet.

– Jag vill verkligen understryka att jag tycker att Paul Svensson är en fantastisk kock. Allt arbete han gör för att lyfta fram grönsaker och minska matsvinnet är otroligt viktigt och han är grym. Men det blir väldigt oklart varför SVT låter honom göra det i ett program där premissen är att ställa hans mat mot klassiska kötträtter i tävlingar. Då framstår det som att maten han lagar, som ska vara vego, i en tävling mot kött framstås som väldigt omständig, konstig och krånglig, säger han till Aftonbladet.

”Förstärker den negativa bilden”

Han säger att det bara blir pannkaka av att å ena sidan lyfta alla spännande grönsaker som finns, å andra sidan ställa det mot kötträtter som det ligger åratal av förfining bakom.

Programledaren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson i ”Den gröne slaktaren”.

Gustav Johansson tycker att SVT som public service har ett ansvar att inte framställa vegomat som krångligare än vad det är, oavsett om det var SVT:s syfte eller inte.

– Jag upplever att SVT förstärker den negativa bilden folk redan har av vegomat som något krångligt, svårt och annorlunda, snarare än att få det att framstå som något man blir sugen på. Om de ville visa upp Paul Svenssons typ av matlagning, som är fantastisk, varför ställer de då den mot kött? Den borde få stå för sig själv.

SVT: Handlar inte om lätta vegorecept

Jonas Gunnarsson, projektledare på SVT, säger till Aftonbladet att det är tråkigt att programmet kritiserats.

Mycket av kritiken handlar om att Paul ska prova sig fram, medan han ställs mot sådana som är experter på kötträtter, varför har ni valt det upplägget?

– Själva programidén bygger på att en väldigt stor del av växtriket är outforskat som mat. Det är detta som Paul är nyfiken på. Premissen är att Paul på okänd mark ska ut och leta efter saker och smaker som han aldrig har använt sig av innan och träffar intressanta människor. Ofta ganska konstiga och märkliga saker, för att belysa just uppfinningsrikedomen och att det finns så mycket där ute som vi inte känner till. Vi har aldrig sagt att det här ska vara ett vegetariskt matlagningsprogram med lättlagade recept.

Varför ställer ni den premissen mot köttexperter?

– Det är sex stycken program, det är kötträtter i några av dem. Vi har aldrig sett det som att vi ställer vegetariskt mot kött. Paul är en av Sveriges mest innovativa och duktigaste kockar, för att det skulle bli lite svårt för honom i programmet också så har vi ställt honom mot folk som är duktiga på rätterna.

Ni får ändå kritik för just att programmet förstärker att vego är komplicerat och att kött är enkelt, hur ser du på det?

– Jag återgår till premissen för programmet vi har gjort, ett program som handlar om att hitta nya saker som man inte ens visste om att man kunde äta, det är idén med programmet. Inte ett vegoprogram med lättlagade recept. Om folk vill se ett helt annat program, det kan inte riktigt vi hjälpa. Vi har gjort det programmet vi hade tänkt oss att göra, och så får man gilla den idén eller inte.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

”Gift vid första ögonkastet” – så gick det sen för deltagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Vegansk mat

Gustav Johansson

SVT, Sveriges Television

Anne Lundberg

Paul Svensson