"The crown"-skådespelaren som fick en Oscar

Av:  TT

Hon har spelat Camilla Parker-Bowles i ”The crown" och var en av barnmorskorna i ”Barnmorskan i East End”. Men Emerald Fennell är också regissör och manusförfattare – nyligen tilldelades hon en Oscar för manuset till den svarta komedin "Promising young woman".

– Jag har alltid velat regissera. Det är svårt att ge något man har skrivit till någon annan att regissera, säger hon till TT i ett Zoom-samtal.

Samtalet äger rum före årets Oscarsutdelning, så intervjun fokuserar av naturliga skäl inte på hennes eget pris eller den Oscarsnominering som huvudrollsinnehavaren Carey Mulligan fick. Men Emerald Fennell är inte oväntat mycket nöjd med valet av skådespelare.

– Jag skrev inte för Carey, men redan tidigt insåg jag att hon var den enda. Det skulle vara frestande att i en story som denna göra huvudpersonen till en bad ass bitch som var ute efter hämnd. Jag ville ha någon som var mer jordnära. Carey var perfekt.

Slår tillbaka – hårt

I filmen spelar Mulligan en kvinna som bor hemma hos sina föräldrar och som på kvällarna går ut på stan och raggar upp män. Hon gör det bland annat genom att låtsas vara berusad – och när de senare försöker utnyttja henne slår hon tillbaka, och det hårt. Gradvis får publiken veta vad som ligger bakom detta.

– På sitt sätt är det en skräckfilm, konstaterar Fennell.

– Men det är också en komedi. Komedin gör det på ett sätt värre, samtidigt som det i otäcka filmer också behövs en andhämtningspaus. Jag har märkt att när jag talar med mina väninnor om otäcka saker så blir det ibland roligt eftersom det är så otäckt.

Vill regissera skräckfilm

Emerald Fennell älskar skräck, hon har skrivit skräckromaner både för barn och för vuxna och hon vill en dag gärna regissera en skräckfilm i stil med "Psycho", "The shining" och "Rosemarys baby". Och det är manusförfattande och regi som gäller nu, skådespeleriet får stå tillbaka.

– Det är svårt att få in det i mitt schema. Men det var kul att vara med i "The crown", jag ville verkligen spela Camilla, hon är en så intressant karaktär.

Pandemitiden har hon ägnat åt familjen och åt att skriva nästa film ("Det enda jag kan säga är att det är någonting helt annorlunda"). Klart är att hon också har skrivit manuset till en musikal om Askungen, med musik av Andrew Lloyd Webber.

– Det är en romantisk komedi, jag älskar den genren också. Så fort pandemin är över hoppas vi kunna komma i gång med repetitionerna.

Publisert: