Här är vårens konstutställningar

Sara Haldert/TT

Publicerad 2023-01-10

Jockum Nordström, Laurie Anderson, Bowie och samtida konst i Arktis.

Våren är snart här och den är full av konstutställningar. Här listar vi några att hålla koll på, från norr till söder.

För den filmintresserade inleds konstvåren den 13 januari med utställningen ”Roy Andersson – jag såg” på Artipelag utanför Stockholm. Utställningen består av 17 stora foton tagna från Anderssons senaste film ”Om det oändliga” från 2019.

Direkt från ateljén

Den 19 januari invigs en utställning med den schweiziske konstnären Roman Signers skulpturer på Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm, som senare även öppnar ”Jockum Nordström – inget papper, inga mynt”. Utställningen, som invigs den 27 januari visar ett hundratal av Nordströms teckningar, objekt och collage, varav merparten hämtats direkt från ateljén.

Göteborgs konsthall drar i gång konståret med utställningen ”Suno Mangie Dzialas/Jag har en dröm” med den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas den 28 januari. Med textila verk, målningar och skulpturer vill Mirga-Tas motverka antiziganistiska stereotyper och skapa en personlig bild av romskt liv ur ett feministiskt minoritetsperspektiv.

I början av februari öppnar Malmö konsthall utställningen ”Flight”. Verk av konstnärerna Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa påminner enligt konsthallen om ”vikten av att konfrontera historien när vi föreställer oss våra framtider”.

Fluxus-konstnär

”92 events” heter Kalmar konstmuseums utställning som presenterar arbeten som spänner över sex årtionden av den amerikanske konstnären Ken Friedman. Friedman var tidigare medlem i den internationella konströrelsen Fluxus, en löst sammansatt grupp som i sina försök att integrera livet i konsten experimenterade och lekte sig fram. Utställningen kan ses från den 8 februari.

Den 11 februari öppnar Hasselblad Center i Göteborg ”202 människor i ett rum” – porträtt ur Hasselbladsstiftelsens samling – samt den nya permanenta utställningen ”I am the camera”. Samma datum invigs utställningen ”En postum resa in i framtiden” om Sten Eklunds verk ”Kullahusets hemlighet” på Uppsala konstmuseum.

Laurie Anderson

Den 1 april öppnar Moderna Museet i Stockholm en utställning med Laurie Anderson. Anderson, som är en legendarisk gestalt inom amerikansk avantgarde-konst, experimentell musik och independentkultur, prövar i utställningen förutsättningarna för hur en berättelse gestaltas i museets salar.

Den 26 maj är det dags för ”Ner till norr/Samtida konst i Arktis” på Bildmuseet i Umeå. I utställningen presenteras verk av 30 samtida konstnärer från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Kanada, Norge, Sverige och USA, samt från Sápmi och andra ursprungsnationer i Arktis.

ANNONS