Prestigeuppdrag i Cannes är "övning" för Östlund

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2023-05-16

Förra året vann han Guldpalmen. Nu styr Ruben Östlund över juryn i Cannes – och han är nyfiken på gruppdynamiken. Det är en upplevelse han hoppas kunna ta med sig till nästa film.

I en svit på det nyrenoverade lyxhotellet Carlton med utsikt över havet ska Ruben Östlund, hans hustru Sina och sonen Elias tillbringa de kommande två veckorna.

Nej, inte riktigt. I alla fall inte Ruben. Som filmfestivalens juryordförande kommer det mesta av hans tid att ägnas åt att se film på film och sedan diskutera dem med resten av juryn.

– Jag ser verkligen fram mot det här. Och det är en jättebra övning inför nästa film, säger han till TT.

Det innebär inte att nästa film ska handla om en jury i arbete. Den ska som bekant heta ”The entertainment system is down” och utspelas på ett flygplan. Men erfarenheterna från Cannes kommer ändå att komma till användning.

– Jag kommer att kunna använda gruppdynamiken. Det blir en stor erfarenhet.

På andra sidan

Han berättar att han har skrivit ungefär en tredjedel av manuset, att han kommer att börja med rollbesättning under hösten och att han hoppas kunna börja inspelningen under 2024.

Ruben Östlund har stor erfarenhet av Cannesfestivalen. Fem av de sex filmer han har regisserat (”De ofrivilliga”, ”Play”, ”Turist”, ”The square”, ”Triangle of sadness”) har visats i olika sektioner, de två sistnämnda vann Guldpalmen. Men nu ska han sätta sig på andra sidan, nu är det han som tillsammans med en samling andra personer från filmindustrin ska bedöma filmer som tävlar.

– Jag har alltid känt att det skulle vara kul att få vara med i juryn, men att bli ordförande har inte funnits på min karta, säger han.

– När de ringde mig ville jag ha en dags betänketid. För det är ju så att en jurygrupp för alltid kommer att få leva med de beslut som den tar. Om man väljer en vinnare som många ogillar så kommer det kritik, och det där får man leva med.

”Ville ha ungdom”

När TT frågar festivalbossen Thierry Fremault varför man valde Ruben Östlund till jurypresident säger han:

– Vi ville ha ungdom, vi ville ha någon som är känd cinefil och det är också en hyllning till den skandinaviska filmen.

Årets jury består av de amerikanska skådespelarna Brie Larson och Paul Dano, ”Titane”-regissören Julia Ducournau (också hon en Guldpalmsvinnare), den argentinske regissören Dámian Szifron, regissören Atiq Rahimi från Afghanistan, regissören Rungano Nyoni från Zambia och den franske skådespelaren Denis Ménochet.

– Jag har träffat Dano och Larson tidigare, och några av de andra också.

Många klädbyten

Totalt ska juryn bedöma 21 filmer för att lördagen den 27 maj dela ut Guldpalmen och en mängd andra priser. Det innebär att de måste se minst två filmer per dag, ibland tre. Det kommer att bli många promenader uppför den röda mattan vid Palais de Festival – och det torde innebära många klädbyten?

– Jag har tre-fyra smokingar med mig, säger Ruben Östlund och skrattar.

När TT lämnar honom nere vid den stora poolen börjar jobbet på riktigt. Han ska göra en intervju med fransk press och därefter är det dags att träffa de andra jurymedlemmarna. Ruben Östlund har hela tiden en säkerhetsvakt med sig.

– Det har jag i alla officiella sammanhang, inte om vi gör någonting privat.

ANNONS