Kompositören slår tillbaka mot anklagelserna

Nekar till låtstöld

”Selmas saga” är årets julkalender.
NÖJE

Musiken i vinjetten till ”Selmas saga” anklagas för att vara ett plagiat.
Enligt kompositören hade han inte ens hört låten han anklagas ha stulit från när han skrev sin egen musik.
– Svar nej. Och jag har inte inspirerats av den. Jag hörde den först i december men håller med om att de låter väldigt lika, säger Jonatan Järpehag till UNT.

Vinjettmusiken till årets julkalender, ”Selmas saga” anklagas för att vara ett plagiat och har anmälts till Stim.
Enligt personen som gjort anmälan liknar den en låt ur teaterföreställningen ”Snödrottningen”, en familjeföreställning på Borås Stadsteater.
– Temat i ”Selmas saga” är exakt likadant ton för ton i två takter och sedan återkommer det, men i en annan tonart, säger kompositören Dick Karlsson till Hallands nyheter.

Slår tillbaka mot kritiken

Nu svarar kompositören Jonatan Järpehag, mannen bakom julkalenderlåten, på kritiken.
– När jag fick samtalet trodde jag först att det var precis tvärtom, att det var en fråga om det var okej att den kompositören kunde få låna av mig, säger han till UNT.
Enligt Järpehag handlar det inte om någon låtstöld eftersom att tidslinjen för när låtarna skrevs inte går ihop. Han berättar hur han skrev sin musik i början av maj och skickade in den en månad senare. Enligt honom är det innan teatergruppen i Borås delat med sig av musiken till ”Snödrottingen” på sin facebooksida.
Han ska heller inte ha hört låten han anklagas ha plagierat, innan han skrev sin musik.
– Svar nej. Och jag har inte inspirerats av den. Jag hörde den först i december men håller med om att de låter väldigt lika, säger Jonatan Järpehag.

ARTIKELN HANDLAR OM