Kent: ”Inte ens morsan och farsan visste”

Höll avslutet hemligt med sekretessavtal i flera år

1 av 3 | Foto: SVT
Kent under repetitioner
NÖJE

De planerade avslutet i flera år.

Men ingen fick veta något – inte ens de närmaste.

– Vi fick inte ens berätta för morsan och farsan, säger Kent i SVT-dokumentären ”Vi är inte längre där”.

De tog farväl den 17 december.

I SVT-dokumentären ”Vi är inte längre där” berättar bandet om sekretessen och smusslet kring bandets stora avsked som ska ha planerats under 2,5 år, sedan de båda endagarsfestivalerna Kentfest i Göteborg och Stockholm 2014 med totalt närmare 40 000 besökare.

– Ingen visste att vi skulle lägga av förutom bandet. Ingen i crew, inte polare, inga närstående, vi fick inte ens berätta för morsan och farsan, sa trummisen Markus Mustonen till SVT inför Bråvallaspelningen 2015.

”Alla fick skriva på sekretessavtal”

Beskedet offentliggjordes först i den 13 mars i år, då i en mystisk video, som spelats in under strikt sekretess.

– Alla fick skriva på sekretessavtal, men jag visste ju ändå inte vad det handlade om, säger Lina Anderberg som är huvudpersonen i videoklippet.

I SVT:s dokumentär berör bandet även bråken som blossat upp då och då under den 26 år långa bandsagan.

– Vi har varit jävligt osams ibland, man har fått lära sig ta hänsyn och respektera varandra. Jag skulle vilja hårdra det och säga att vi nästan uppfostrat varandra, säger basisten Martin Sköld i dokumentären.

”Det ger mig ångest”

Den tidigare gitarristen och managern Martin Roos menar i dokumentären att även avslutet var skäl till dispyter i bandet.

– De har kommit överens, men om alla gillar beslutet låter jag vara osagt, säger han och får medhåll av tidigare gitarristen Harri Mänty:

– Det kan vara så att Jocke inte riktigt orkar längre, säger han.

Bandet har skytt uppmärksamheten, inte minst just frontmannen Jocke Berg.

– Jag hatar att vara igenkänd. Det ger mig ångest. Det blir inte enklare när man blir äldre och får barn, det blir svårt att beskydda sin familj. Först ville jag inte ens sjunga, jag blev motvilligt placerad vid mikrofonen för att jag hade skrivit en låt och är bra på att göra klart saker, säger han i SVT:s program.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kent