Jocke Berg: Ville inte bli igenkänd

Frontmannen: ”Jag mår inte bra av att vara artist”

avAndreas Hansson

1 av 2 | Foto: SVT

Jocke Berg var den drivande kraften bakom att Kent la ner.

För SVT berättar han att det var pressen från kändislivet som fick honom att ta beslutet.

– Jag inte mår bra av att vara artist, säger frontmannen till SVT.

I gårdagens avsnitt av SVT-dokumentären ”Vi är inte längre där” berättade Kents frontman Jocke Berg om hur livet i offentligheten tärt på hans psyke.

– Jag hatar att vara igenkänd. Det ger mig ångest. Det blir inte enklare när man blir äldre och får barn, det blir svårt att beskydda sin familj. Först ville jag inte ens sjunga, jag blev motvilligt placerad vid mikrofonen för att jag hade skrivit en låt och är bra på att göra klart saker, säger han i SVT:s program.

”Det tas kort och filmas”

Jocke Berg berättar vidare att själva artisteriet med trycket från fans varit en svår sak, när han snarare önskat fokusera på sin familj.

– Jag är så oerhört trött på att sitta på olika tomma hotellrum och längta efter min familj. Man känner att man blir iakttagen hela tiden, det tas kort och filmas. Det är som ett fängelse för mig. Jag är väldigt ointresserad av den typen av liv, säger han.

”Var en befrielse”

När han väl fattat sitt beslut och pratade med bandet kände han en stor lättnad.

– Bara att lägga fram det för bandet var en befrielse för att jag tänkt på det så länge. Att sluta på topp har varit ett mantra under hela vår karriär, säger Jocke Berg till SVT.

”När jag fick se bilderna...”

Tidigare gitarristen Harri Mänty hintar också att det var Jocke Berg som tog initiativet till att lägga ner Kent. I tisdagens andra del berättar frontmannen, märkbart besvärad, att det var just pressen från offentligheten som var ett av de främsta skälen för honom att ta initiativet till att lägga ner ett av Sveriges mest framstående band.

– Ett av skälen är att jag inte mår bra av att vara artist. Vid ett tillfälle tog Expressen bilder på mig och min son på gatan, när jag fick se de bilderna som de smällt upp på en helsida. Hade jag sett fotografen när det hände hade jag blivit åtalad för något. Så gör man inte. Det var en tipping point för allt. Jag vill bara vara ifred, säger Jocke Berg i programmet.

Fotnot: Bilden som Jocke Berg felaktigt refererar till Expressens fotograf var publicerad i Aftonbladets Klick-bilaga 2008.